Акция на прокуратурата: Обвиниха висш полицай за трафик на антики и пране на пари

16:52, 02 юни 21 25 2006 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Шефът на отдела за борба с трафика на културни ценности в Главна дирекция „Националната полиция“ Ангел Папалезов е обвинен за трафик на антики и пране на пари.

Късно снощи прокуратурата обискира дома и кабинета на Папалезов. Висшият полицай наследява поста от Кирил Христосков, който след пенсионирането си започва работа във Фондация „Тракия“ на Васил Божков.

Твърди се, че има данни през годините Папалезов многократно се е срещал с укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. Миналата седмица той е бил включен в екипа, който да проверява дейността на ГДБОП, където са разработките срещу Божков, съобщи БНТ. Преди ден обаче той е отстранен от проверяващия екип.

Късно снощи пред уебсайта bird.bg служебният министър Бойко Рашков коментира, че прокуратурата е влязла в МВР и прави обиски, като целта е да се прикрие истината за подслушванията на политици. Призовани на разпит в прокуратурата са също новите директори на ДАНС и ГДБОП.

От прокуратурата коментираха, че стриктно спазват закона. „Не ме карайте да коментирам неистински твърдения, изказани от политическо лице в предизборната обстановка. Прокуратурата не може да спре да работи, само, защото на някои не му харесва това“, каза говорителят на главния прокурор.

„Прокуратурата стриктно прилага закона, очаква взаимодействие от всички правоохранителни ортани в борбата с престъпността,  защото това е в интерес на българските граждани. За пореден път повтарям, че прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в политически битки“, допълва тя пред БТА.

Монети от Древен Рим и Елада в кабинета на Папалезов

По-късно от държавното обвинение заявиха, че в кабинета на Папалезов са открити множество предмети, предимно монети, с белези на движими културно-исторически ценности.

Част от монетите са били професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки, отразяващи търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Само за една от монетите, например, е посочена цена 3400 евро.

В хода на следствените действия са открити и иззети още мобилни телефони, над 10 флашки, СД-та, тефтери и записки с описание на лица и местности, касаещи предмета на разследване по досъдебното производство за организирана престъпна група за държане и трафик на движими културни ценности и за изпиране на пари.

В кабинета на Папалезов са намерени множество визитки на ръководителя на фондация „Тракия“ и на нейни членове, както и на обвиняем по друго досъдебно производство на Специализирана прокуратура, касаещо длъжностни престъпления в Държавна комисия по хазарта.

Иззетите монети и други вещи с белези на движими културни ценности не са били описани като веществени доказателства по преписки или досъдебни производства на ГДНП или на други звена на МВР.

Предстои прокуратурата да назначи експертиза за произхода им. Според първоначалните данни монетите вероятно са от времето Древен Рим и Древна Елада.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама