Груби нарушения и лошо финансово състояние на „Александровска“ от 10 години

15:04, 02 юни 21 25 2027 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Министерството на здравеопазването извърши проверка в Александровска болница след подаден сигнал за харчене на милиони. По отношение на финансовото състояние на лечебното заведение е констатирана трайна тенденция за неговото влошаване през последните 10 години. Установена е непокрита загуба за 2020 г. в размер на над 65 млн. лв., увеличена с 10,20 % в сравнение с предходната 2019 г., когато непокритата загуба е била 59 млн. лв.

Коефициентът на задлъжнялост за 2020 г. се е увеличил два пъти спрямо предходната 2019 г., като се е запазила тенденцията от предходния отчетен период. 2012 г. е последната година, през която е отчетен текущ положителен финансов резултат за лечебното заведение. През 2013 г. е извършена промяна в управлението на болницата, като за изпълнителен директор е определен Костадин Ангелов – бившият здравен министър.

Манолова настоява за финансова проверка в Александровска болница

По отношение на работата на Съвета на директорите през 2020 г. и 2021 г. е установено грубо нарушаване на правилата за неговата работа. Не са изпращани покани до членовете на Съвета на директорите за провеждане на заседания, с което председателят е допуснал да не бъде спазен редът. За периода от 12.10.2020 г. до 19.04.2021 г. от представените 14 протокола от заседания при 13 е установена липса на подпис на представителя на държавата. Общата сума на разходите, за които са взети решения без да е спазен реда за работа на Съвета на директорите, възлиза на 23 322 202, 81 лв. без вкл. ДДС (27 986 642, 40 лв. с вкл. ДДС).

При проверка е установено още, че в документи, отнасящи се до отпускането и определянето на средствата за осигуряване на над 50% от легловия капацитет за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, не са въведени изисквания получените средства да бъдат разходвани с конкретно предназначение. Не е посочено и че следва същите да са обект на отделно аналитично счетоводно отчитане.

Как се стигна до проверката?

В средата на май от „Изправи се! Мутри вън!“ сезираха здравния министър за сигнал за харчене на милиони с еднолични решения в Александровска болница. Според сигнала на доц. Александър Оскар, който вчера подаде оставка като член на ръководството, последните 14 заседания на Съвета на директорите не са се провели. Въпреки това е бил натискан да подпише протоколи за тях.

Доц. Оскар директно се противопостави на управлението на директора на болницата проф. Борис Богов, който бе назначен на поста от бившия министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Ангелов бе начело на „Александровска“ допреди да стане здравен министър.

От своя страна, проф. Борис Богов отрече всички обвинения и обвини доц. Оскар в лъжи. Той твърди, че доц. Оскар е наясно с всеки един от протоколите от решенията на съвета на директорите, като обясни, че заседанията не са свиквани с покани заради епидемичната обстановка. Според проф. Богов задълженията на болницата към края на април са около 40 млн. лв. Той отрече твърдението за нарастване на дълговете с 6 млн. лв. за една годината. Според него към 2021 г. те дори са намалели с 3 млн. лв. Заради всичко това здравното министерство назначи проверката.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама