Радев не отстъпи за Северна Македония пред португалския президент

15:07, 02 юни 21 / Политика 25 2413 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Разширяването на Европейския съюз не трябва да се гледа механично, защото това не е спринт, при който трябва да се финишира в точно определено време, а е съвместно пътуване на приятели. Това каза президентът Румен Радев на среща с с португалския си колега Марсело Ребело де Соуза.

Соуза е на стратегическо посещение у нас, което цели да подпомогне бързото решаване на спора между София и Скопие и откриване на пътя към членство на Северна Македония в ЕС. Част от европейските страни искат ускоряване на преговорите със Скопие за членство в ЕС, но това не може да се случи без съгласието на страната ни. В опит да постигне това Португалия дори предложи европейски историци да се включат в работата на съвместната българо-македонска комисия, Радев обаче попари тези надежи преди дни и заяви, че не ни трябват посредници. Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи и външният министър на Португалия скоро също направиха неуспешен опит да убедят България да се откаже от наложеното вето за продължаване на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Българският президент дори намекна за опити за външен натиск страната ни да промени позицията си.

Европейски историци се включват в българо-македонската комисия?

Днес Румен Радев подчерта, че България търси гаранции при разширяването на Европейския съюз с РС Македония. Според него най-важната задача пред София и Скопие е да възстановят пълноценния диалог помежду си на всички нива. 

„Този подход трябва да се базира на зачитане на вижданията и проблемите на страните за които говорим, и за уважение на техните позиции. Базирайки се на този подход, аз виждам отваряне на перспектива за интензивно възстановяване на диалога, за разработване на съответните пътни карти, на съответните документи и отношение на всички структурни нива, които да дадат съответните гаранции за нас, най-вече, за да сме убедени, че процесът на разширяване ще бъде ефективен, стабилен и необратим“, каза Радев, цитиран от БГНЕС. 

Португалският президент посочи, че страната му има принципна позиция по темата за разширяването. „Не искаме да подхождаме с предразсъдъци по въпроса. Ние самите сме станали част от Европейския съюз в процеса на разширяване. Процесите са сложни. Относно Западните Балкани знаем, че темата е чувствителна. Това, което има значение, е да се отворят пътища за преодоляване на различията. Следим темата внимателно. Необходима е повече дискретност, за да има резултат. Понякога вдигането на много шум не помага“, заяви Марсело Ребело де Соуза, цитиран от БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама