Коронавирусът у нас: „Зелен коридор“ за ваксинация ще има и в Северен парк в столицата

17:30, 03 юни 21 25 2368 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Четвърти мобилен пункт за ваксинация срещу COVID-19 ще бъде разкрит тази събота и неделя в София. Той ще е разположен в обновения Северен парк при входа откъм ул. „Бели Дунав“ в жк. „Надежда“ 4.

Останалите три пункта ще са на познатите от миналия уикенд места - в Южния парк при входа откъм бул. „Гоце Делчев“, Борисовата градина до езерото „Ариана“ и кв. „Красна поляна“ паркинга на Т-Маркет на бул. „Възкресение“. А „зеленият коридор“ в столичната болница „Св. Иван Рилски“ се удължава.

Отварят ваксинационни пунктове в парковете в София

Работното време на пунктовете ще е от 9:00 до 16:00 часа. А за да не се образуват опашки, където е необходимо ще бъдат осигурени допълнителни медицински екипи от общинските многопрофилни и АГ болници, както и от ДКЦ 11.

Организацията се прави от екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, които ще помагат и на гражданите при попълване на необходимите документи. Във всички 4 мобилни ваксинационни пункта столичани ще могат да избират каква ваксина да им бъде поставена - векторна или ИРНК.

Припомняме, че миналия уикенд над 1000 столичани се имунизираха срещу COVID-19 в мобилните пунктове, информират от Столичната община.

Ще дадем ваксини на държави от Западните Балкани

България ще даде ваксини срещу COVID-19, по всяка вероятност от препаратите на „AstraZeneca“, на държави от Западните Балкани. Това обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров на брифинг.

Намерения за това са оповестявани неколкократно още по време на правителството на Бойко Борисов, но до отдаване на ваксини на други държави не се е стигало. Очаква се становище на Европейската комисия дали те да бъдат дарени или продадени.

Като основна причина за неучастието на България във ваксинационната дипломация досега се смяташе недостигът на доставки. Това вече не просто не е проблем, но и страната е поискала част от доставките да бъдат забавени, защото процесът на ваксинация върви бавно“, обяви Стойчо Кацаров, цитиран от „Дневник“.

По думите на Кацаров към България има запитвания за ваксини от Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина. Той каза, че ще бъдат дадени общо до 150 хил. дози на страни от Западните Балкани. „Най-вероятно основното количество ще бъде от „AstraZeneca“ не защото ги смятаме за лоши, а защото най-малък интерес към тях има в нашата страна“, обяви здравният министър.

Три области без нови случаи

През последните 24 часа у нас са регистрирани 197 нови случая на коронавирус при 12 042 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 1.64% от взетите проби са дали положителен резултат. 

Коронавирусът у нас: Положителните проби остават под 2%

Най-много нови случаи има в София - 34. След това се нареждат Пловдив със 17 и Велико Търново с 13 новозаразени. В три области не е регистриран нито един нов случай - Видин, Разград и Търговище.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 419 010Броят на активните случаи спада и към момента те вече са 16 486. Продължава да намалява и броят на настанените в болница - 2 881, от които 326 са в интензивно отделение. Общо 13 417 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус. 

Броят на излекуваните през последното денонощие е 1012 души, така общият им брой достига 384 777. 

Жертвите на болестта у нас са 17 747, 21 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени 1 405 952 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 21 992 имунизации. Лицата със завършена втора имунизация са вече 586 620.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама