Смяна на ръководството на болница „Лозенец“ заради незаконни трансплантации

19:00, 03 юни 21 25 2987 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров освобождава цялото ръководство на болница „Лозенец“. За това съобщи самият той на пресконференция. Причините са няколко - източване на здравната каса, нарушения в процедурите за трансплантация и лоши финансови резултати.

По думите му още днес ще бъде назначено новото ръководство. Финансовата справка показва, че болница „Лозенец“ е на загуба 21 млн. лв. към края на миналата година. Броят на заетите легла пък е бил 23%. 

Проверка на здравната каса в болница „Лозенец“, след разследване на журналиста Миролюба Бенатова, е установила, че само през ноември миналата година е отчетено лечението на 60 пациенти, които изобщо не са били в болницата. Ръководството обяснява това с техническа грешка, но Кацаров не приема аргументите им. По думите му в деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, които неправомерно е взела. Здравният министър определи случилото се с обществено популярната формулировка - източване на Здравната каса.

Груби нарушения и лошо финансово състояние на „Александровска“ от 10 години

Кацаров отбеляза, че прокуратурата е сезирана за случая, защото е имало и подправени подписи. Здравната каса е извършила анкета на част от пациентите, те са потвърдили, че не са лежали в болницата в този период“, каза той, като подчерта, че бившият здравен министър - проф. Костадин Ангелов - е трябвало да предприеме мерки по казуса, защото проверката е била направена още през януари и е имало достатъчно данни.

Съмнителни трансплантации

Другите нарушения са свързани с подозрения, че в болницата между 2019 година и 27 април 2021 са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек, за които има подозрения, че са направени в нарушение на законодателството.

Става въпрос за това, че донорите от Украйна и Молдова вероятно по всяка вероятност не са роднини с получилите органите, които са от Израел, Япония, Оман и други. А законът не позволява да се даряват органи, освен ако не са между роднини. Според Кацаров става въпрос за фалшификации на имената на получавалите органите. Данните по тази тема днес ще бъдат дадени на МВР.

Здравният министър изрази предположение, че изпълнителният директор е  „извършил повечето от тези трансплантации“. На този пост е проф. Любомир Спасов.

Според Кацаров още предишното правителство е имало информация за нередностите по тези трансплантации, защото  „документите са внесени в Министерството на здравеопазването, но не е последвала никаква реакция“.

Телефонно обаждане променя установения ред

Трансплантирани пациенти излязоха на протест

През април пък в болницата е извършена трансплантация на черен дроб от трупен донор, като получилият го е избран след телефонно обаждане, като е пренебрегнат изготвения списък от агенцията за Медицински надзор. Получилият органът „е човек с най-висок статус в държавната администрация“, каза Кацаров, но допълни, че законът не му позволява да даде подробности, предаде „Дневник“. По това време е имало предреждане на трима по-подходящи нуждаещи се от черен дроб. 

Кой е прередилият се?

По информация на сайта Bird.bg въпросният човек е Веселин Даков, който е бивш главен секретар на Министерския съвет по време на управлението на Бойко Борисов.

По време на пресконференция бившият вече министър-председател категорично заяви, че не се е обаждал на никого„Да ме питате за реда на трансплантираните ми се струва в повече. Аз не съм се обаждал на никой и не знам“, заключи лаконично Борисов. 

Болница „Лозенец“ отрича всички твърдения

По-късно от болница „Лозенец“ излязоха с официална позиция, в която отричат всички твърдения на служебния здравен министър. 

Внушенията за „източване на здравната каса“ са несъстоятелни и неверни. Няма щета за НЗОК, а е станала техническа грешка при отчитането“, пишат от лечебното заведение, като обясняват, че причината е заради преструктурирането им в Търговско дружество и новия начин за отчитане пред НЗОК. Оттам посочват още, че сами са отркили пропуска си и са информирали здравната каса за това. А неправомерно получената сума е била възстановена 4 дни преди стартирането на проверката и 26 дни преди последвалото журналистическо разследване. 

Относно „неправомерните трансплантации“ от болница „Лозенец“ поддчертават, че са спазени стриктно всички изисквания, като са били изискани и получени нотариално заверени документи за родственост между донора и реципиента. А преди да бъдат извършени съответните трансплантации са уведомени и Агенцията по трансплантации и ДАНС, тъй като се касае за чужденци.

От болницата коментираха и твърденията за трансплантиран висш държавен служител, като заявиха, че не правят разлика между своите пациенти, а се ръководят единствено от медицински критерии и индикации за трансплантации и спешност. „При въпросния случай се касае за новооткрито онкологично заболяване, развитието на което може да бъде предотвратено само със спешна трансплантация на засегнатия черен дроб. Статусът на спешност е обявен своевременно в Агенцията по трансплантации“, посочват още от лечебното заведение. 

Пълното им становище може да видите тук.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама