Прокуратурата ще разследва Пеевски заради санкциите от САЩ

15:00, 03 юни 21 / Политика 25 2294 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Спрямо всички лица, посочени в доклада на САЩ за налагане на санкции, ще бъдат предприети всички необходими действия по закон за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна информация по надлежния ред.  Това пише в официална позиция на българската прокуратура по повод наложените от САЩ санкции срещу шестима българи и 64 фирми.

Уличените в корупция са бизнемсните Васил Божков и Делян Пеевски, който доскоро бе и депутат, зам.-председателя на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, зам.-министър на икономиката Александър Манолев, както и Петър Харалампиев и Красимир Томов от Държавната агенция за българите в чужбина. 

От държавното обвинение побързаха да изтъкнат, че вече са започнали разследване срещу четири от шестте физически лица, спрямо които са наложени санкции, още преди санкциитете да станата факт. Оттам обаче не споменават имена, а само развоя на разследванията, които обаче подсказат за кого става въпрос. Държавното обвинение обаче премълчава защо не е „работила“ по другите двама от санкционираните - Пеевски и Желязков. 

САЩ наложиха санкции на Пеевски и Божков

Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са  доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Същите са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд“, посочват от прокуратурата. Вероятно тук става въпрос за Петър Харалампиев и Красимир Томов, които са бивш председател и бивш главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

По повод бившия зам.-министър Александър Манолев се посочва, че през 2019 г. Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала и приключила с внесен обвинителен акт в съда. Наказателното производство е за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз. 

САЩ: Санкциите не са политическо действие

А по отношение на четвъртото лице от прокуратурата изтъкват, че през 2020 г. са образувани досъдебни производства и са събрани доказателства. Сред тях са за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност. „Същият е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност. Предприети са необходимите действия за международно издирване с цел екстрадиране“, отбелязват от държавния орган, като тук вероятно става въпрос за бизнесмена Васил Божков, който се укрива в Дубай от началото на миналата година. 

За бившият депутат и председател на ДАНС Делян Пеевски, както и за зам.-председателят на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков не е споменато нищо, но от заканите на държавното обвинение се разбира, че вероятно те също ще бъдат разследвани. 

Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб“, подчертават от прокуратурата, като отбелязват, че ведомството оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията. 

Припомняме, че Иван Гешев в ролята си на водещ наблюдаващ прокурор на делото за аферата „КТБ“ многократно е казвал, че не вижда никаква връзка между Делян Пеевски и разследването, въпреки медийните твърдения. 

След санкциите: Борисов поема вината за Манолев, но не и за Пеевски и Божков

Днес главният прокурор обяви в Twitter, че американските правоохранителни органи са стратегически партньори на прокуратурата. 

Желязков е излязал в отпуск

Междувременно от „Сега“ посочиха, че от Държавна агенция технически операции (ДАТО) са ги информирали, че Желязков е излязал в отпуск от днес, но не се знае до кога ще отсъства. 

Според закона той остава на работа, защото е избран от парламента и само това е институцията, която може да го освободи, но ДАНС може да му отнеме достъпа до класифицирана инфорамция. 

Въпреки това от „Демократична България“ поискаха неговата оставка. „Илко Желязков трябва още днес да си подаде оставката. И не само той. Оставка трябва да подаде и главният прокурор Гешев, който носи институционалната отговорност, затова че от американското министерство на финансите да ни кажат неща, които ние в София знаем“, заяви съпредседателят на обединението Христо Иванов във видео, излъчено на живо във Facebook.

Той напомни, че за Желязков е имало редица публикации и преди доклада на САЩ, за това че е част от мрежата за влияние на Сарая. Напомни и че е назначен в бюрото за контрол на СРС с гласовете на ГЕРБ и ДПС, както и че е кадър на Държавна сигурност, минал през годините през различни позиции в различни институции.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Иван 16:56, 03 юни 21

Крайно време беше! Първо Пеевски, след това Божков, Прокопиев и Цецо Василев!

2 Анонимен 20:49, 05 юни 21

Прокуратурата са държавни служители първа категория труд висока заплата служебна охрана и кола и чакат друг да им даде сигнал ами то по добре да ги направят трета категория с минимална заплата и ако бафне някой да се самосезират

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама