Ръководството на „Александровска“ болница обяви състоянието ѝ за стабилно въпреки дълговете

15:15, 03 юни 21 25 1947 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Финансовото състояние на „Александровска“ болница е стабилно въпреки увеличаващите се през последните десет години дългове. Това обяви директорът на лечебното заведение проф. Борис Богов на брифинг.

Преди дни здравното министерство съобщи за груби нарушения и лошо финансово състояние на „Александровска“ от 10 години насам. Утре здравният министър ще оповести дали ще има смени в ръководството на лечебното заведение.

„Недоумявам защо за решения, които са взимани десет години назад, трябва да носи отговорност човек, който е от шест месеца изпълнителен директор“, обяви директорът на „Александровска“ проф. Борис Богов, цитиран от „Дневник“. Той е на поста от юли миналата година, като наследи проф. Костадин Ангелов, който пък стана министър на здравеопазването, а преди това бе начело на лечебното заведение от 2013 г.

Богов изрази недоволство от насочването на общественото внимание към болница „Александровска“ заради сигналите на началника на очната клиника доц. Александър Оскар (който също бе част от ръководството на болницата, но подаде оставка) за непрозрачно взимане на решения за около 30 млн. лв. Една от основните тези на доц. Оскар е, че от него е искано да подпише 14 протокола, без да знае в детайли за какво са те. Богов твърди обаче, че очният лекар е знаел за финансовите решения, защото въпросните протоколи са били за преподписване на вече взети в миналото решения.

„За цитираните около 30 млн. лв. става въпрос за преразглеждане и преподписване на вече взети решения от предишните години", твърди Богов. По думите му решенията са за поръчки на консумативи и хигиенни материали, а преподписването им се налагало, защото „са за дълъг период от време - две до три години в аванс“. Настоящият директор на „Александровска“ отбелязва и че доц. Оскар е най-отдавна в ръководството на болницата - четири години, докато останалите двама членове в съвета на директорите са от около година.

Задлъжнялостта на „Александровска“ бе обяснена от ръководството с недофинансирането с публични средства на здравната система. „Диагностично-лечебната дейност от много години е недофинансирана и една болница, която работи пълноценно, не връща пациенти, при нея има висок риск приходите да не могат да покрият разходите“, каза проф. Димитър Буланов, който е председател на съвета на директорите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама