Двама са тежко ранени при военно учение с парашутни скокове в Чешнегирово

16:05, 03 юни 21 25 3123 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Двама военни са тежко ранени при парашутни скокове в Чешнегирово. Единият е курсант и е с опасност за живота, а другият - десантчик е с няколко счупвания на крака. Това стана ясно по време на брифинг на служебния министър на отбраната Георги Панайотов.

Инцидентът се е случил по време на редовни парашутни скокове, водени от Съвместно командване на специални операции, в които участват курсанти от НВУ във Велико Търново. Пострадалият обаче не е участвал в парашутни скокове, а помагал на колегите си.

При скок с парашут един от десантчиците се приземил в короната на дърво. Тогава курсантът се спуснал да помогне, като част от спасителния екип. При свалянето от дървото на парашутиста се е отчупил дебел клон, който ударил по главата на курсанта. Той е получил тежка черепно-мозъчна травма и веднага е бил откаран за операция в УМБАЛ „Пловдив“. По думите на военния министър след хирургическата интервенция състоянието му е стабилно, но все още има риск. Падналият в клоните парашутист също е пострадал - със счупен на няколко места крак, но той напълно ще се възстанови, увери Панайотов. 

Това е втори инцидент в Чешнегирово при военни учения. Само преди дни стана ясно, че американски десантчици са влези по погрешка в цех за оборудване на олио.

Днес министърът на отбраната отново отбеляза, че е поднесъл извиненията си за предния инцидент и обясни, че е станала грешка и очевидно недоразумение.

Естествено, че това е недопустимо. Взели сме си поуки, както ние, така и нашите съюзници, които също поднесоха своите извинения. С ръководството на фирмата в Чешнигирово разговарях в понеделник. Те приеха нашите извинения и разговаряхме много спокойно. Пак ще повторя, че това е грешка“, добави той.

Според Панайотов този инцидент се е случил, защото параметрите на учението са били приети преди няколко години и точно мястото, където се намират цеховете, било силно залесено. „Тепърва проверяваме защо служителите на Военна полиция не са докладвали за случая. За мен това е скандално и недопустимо. Отговорните трябва да понесат своите наказания“, коментира още Панайотов, цитиран от „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама