Удължаване на 60/40 и нови икономически мерки в подкрепа на бизнеса

17:00, 04 юни 21 25 3123 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Служебният кабинет представи нови икономически мерки в подкрепа на бизнеса. Те ще бъдат нотифицирани пред Европейската комисия за периода септември-декември 2021 г.

Съществуващият стимул 60/40 ще бъде продължен за още два месеца.

Социалният министър Гълъб Донев коментира, че се наблюдава плавен преход към възстановяване на икономиката у нас. По думите му тези данни се потвърждават от нивото на безработицата в страната, което към 2 юни е 5,65% или намаляване с над 30% на безработните лица у нас в сравнение с миналата година, съобщи bTV.

Първа смяна в транспорта: Освободиха ръководителя на правителствения авиоотряд

Какво ново ще бъде предложено на бизнеса?

Министърът на икономиката Кирил Петков обясни, че основната цел е била да се вкарат нови оборотни средства в малкия и среден бизнес на страната. Без да се актуализира държавният бюджет, средствата ще бъдат достъпни през различни финансови инструменти.

„Искам да благодаря на Асоциацията на банките, защото имаме огромен капитал в българските банки, но част от тях трудно могат да влязат в засегнатите сектори. Например туризъм. Ето защо с разрешението на ЕК ние предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер от над 2 млрд. лв., където българската държава застава като партньор и покрива 50% на риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции“, каза министър Петков.

По думите му тези средства ще влязат в икономиката максимално бързо, защото въпросните кредити към малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение.

„В рамките на 10 дни ще можете да отидете до вашата банка и да кажете, че искате да кандидатствате за кредит като част от Програмата за възстановяване. Без да правите ипотеки, само ако сте истински бизнес и имате документи за това от последните три години – ще може да вземете до 70% от вашите приходи през 2019 или 2020 г., което е по-голямо от двете, за 7-годишен период“, уточни икономическият министър.

Готви се актуализация на бюджета

Подготвяме актуализация на бюджета, която ще внесем в момента, в който има действащ парламент. Това заяви от своя страна министърът на финансите Асен Василев, съобщи БГНЕС.

Актуализацията ще се направи без да се увеличава дефицитът, за да може да се оправи разходната част. Ще видим и колко ще можем да съберем с НАП, добави той.

Дончев: Безвъзмездната помощ се заменя от кредити

По-късно от ГЕРБ критикуваха новите мерки, че изобщо не са „нови“. „Нови мерки по-скоро няма – това са същестуващи вече мерки. Ако има новина – няма да има безвъзмездна помощ, а тя се заменя от кредити. Което не съответсва на препоръката на президента Румен Радев какви трябва да бъдат мерките към обществото – той искаше безвъзмездни“, припомни на брифинг Томислав Дончев.

Ресторантьорите отново се чувстват дискриминирани

От Асоциацията на заведенията излязоха с позиция за „дискриминационно отношение към ресторантьорския и развлекателен бранш“. „С огромно разочарование разбрахме, че вече приетата, гласувана и одобрена от Европейската комисия програма „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“, е спряна и парите по нея са пренасочени в кредити“, се посочва в съобщението. От там искат още помощ да има и за фирми, регистрирани през 2021 г., или такива, които не са упражнявали дейност през изминалата година.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама