Машинният вот пред провал: ЦИК и доставчикът не се разбраха

18:25, 04 юни 21 25 2574 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

И без това изпълнената с какви ли не трудности подготовка на машинното гласуване, сега се изправи пред провал. Огромен скандал се разрази между Централната избирателна комисия (ЦИК), която го организира, и фирмата „Сиела Норма”, от която се очаква да достави устройствата. Причината бяха претенциите на дружеството, което недоволства от предлаганата му цена, както и от срока за изпълнение.

За предните парламентарни избори на 4 април 2021 г. ЦИК закупи от „Сиела Норма” 9600 машини, произведени от „Смартматик”, за 36 000 000 лв. без ДДС. Преди дни комисарите решиха, че ще поръчат още 1500 устройства – с опцията за 500 допълнителни при нужда, след като миналото Народно събрание замени изцяло хартиените бюлетини с машинно гласуване, включително и за избирателните секции в чужбина

От самото начало, когато се разбра, че ще трябва да се закупят нови устройства, беше почти сигурно, че ЦИК ще бъде принудена да се обърне към „Сиела Норма” заради изключително краткото време за организацията на изборите, съобщи „Сега“.

Експериментът на ЦИК: Жените гласуват по-бързо и ловко от мъжете

Неприятна изненада

На заседанието на комисията, на което участваха и представители на фирмата, членовете на държавния орган получиха неприятна изненада. От „Сиела Норма” обявиха, че сумата, която държавата беше предвидила за допълнителни машини – 6.5 млн. лв., не ги удовлетворява. По-малката поръчка като брой машини, разходите за доставката им от чужбина, за софтуер, консумативи, чуждестранни специалисти – всичко това покачвало сумата. От дружеството недоволстват и от краткия срок, в който да изпълнят поръчката – до изборите, когато всичко трябва да бъде готово, остават 5 седмици.

"Колкото повече ни притискате във времето, за нас рискът става по-голям - ще стават по-големи и сумитe за покриване на тези рискове. A може наистина да ви кажем: не можем да се справим и някой друг би трябвало да се опита да се справи вместо нас", заяви управителят на "Сиела Нрма" Веселин Тодоров.

Опитай да гласуваш машинно още сега

Решението на ЦИК е взето

Искането им буквално скандализира членовете на ЦИК, които категорично отказаха да се съобразят. "Тази цена не е просто произволно избрана. Тя си има своето обяснение и е съобразена с бюджетните възможности. Тази цена от 15 млн. лв. ми се струва твърде висока, защото по информацията, с която разполага ЦИК, и становището на експерти, тя трудно може да бъде обоснована. А и предвид на това, че в бюджета изобщо не е заложена подобна сума, аз не смятам, че изобщо може да бъде обсъждана. Решението на ЦИК е взето", отвърна му шефът на ЦИК Камелия Нейкова.

Тодоров беше решен да се наложи. "Не мога да разбера как сте го сметнали, но да знаете, че сте сбъркали в смятането. Аз съм завършил Математическия факултет. Очевидно е за всеки, че когато нещо се произвежда в 6 пъти по-малко количество, то струва по-скъпо на единица. Няма математическа логика, може би има някаква друга - юридическа, политическа в това число 6.5 милиона, но никаква математическа и стопанска логика няма в това число", обърна се той към комисарите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама