Божков за „черния списък“: Навеждат се на американците, за да крадат безнаказано

18:10, 05 юни 21 / Политика 25 2652 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Имам чувството, че всички български политици се навеждат на американците, за да им се харесат и да могат да продължат да крадат безнаказано. Това написа във Facebook бизнесменът Васил Божков по повод „черния списък“, който НАП публикува с фирми и организации свързани с него, бившия депутат Делян Пеевски, зам.-председателя на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, зам.-министър на икономиката Александър Манолев, както и Петър Харалампиев и Красимир Томов от Държавната агенция за българите в чужбина. 

Решението на Министерския съвет идва след наложените от САЩ в сряда санкции срещу тях и 64 фирми заради участие в корупция. Така на практика те ще могат да се приведат и у нас.

Служебното правителство създава опасен прецедент. Под диктовката на чужда държава прави списъци, в които е поставила законно регистрирана политическа партия. По този начин изолира Българско лято от предизборната кампания. Така ще повлияе на изборните резултати и ще попречи на свободния вот. Нека не забравяме, че една от задачите на служебното правителство е да проведе законни и честни избори, отбеляза Божков. 

Той подчертава още, че „Българско лято“ няма да служи на чужди интереси и ще унищожи политическата хранилка“. „Затова страхът от нас е голям. Ще се борим докрай за България и българския народ“, заключва той. 

Божков с писмо до американското правителство

Малко по-късно Божков изпрати писмо и до американското правителство. В него той посочва, че „Гражданска платформа „Българско лято” е единствената политическа партия в света, засегната по Глобалния закон „Магнитски”, като подчертава, че „България е независима демократична република, а не колония на САЩ”. 

 

 

В позицията на партията, разпространена до медиите, се обявяват спрямо „недопустимата намеса на правителството на САЩ в демократичните избори на държава членка на ЕС и посегателството над правото на избор на стотици хиляди български граждани, дали доверието си на „Българско лято“.

Оттам настояват и за ясни и конкретни отговори на следните въпроси:
1. Защо в списъка на OFAC за пръв път в историята на Глобалния закон „Магнитски“ е включена демократично създадена политическа формация, учредена с инициативен комитет от граждани със свободна воля и право да бъдат независимо представени в управлението на страната? 
2. Защо умишлено е пропуснато името на „настоящия политически лидер“, който, според OFAC е получавал пари от г-н Васил Божков? Това опит за протекционизъм ли е?
3. Защо американски фондации финансират конкретни български политически партии чрез свързани с тях НПО-та, а опитват чрез натиск да попречат на други политически субекти да участват в демократичните избори на собствената си държава? Не е ли това грубо вмешателство в правото на суверена да избира управляващи, които да не обслужват чужди интереси?

Партията настоява още да бъде премахната от списъка на НАП. 

Пълният текст на писмото можете да прочетете тук.

Божков краде идеи от младостта на СДС

Междувременно интересното от днешната публикация на бизнесмена е, че посланието му е на фона на снимка, която силно наподобява някои от символите на ранното СДС. Освен лъвчето, което е запазен символ на Съюза на демократичните сили от 1989 г. и Божков го използва по видоизменен начин още на предните избори на 4 април, сега той се е снимал и с два вдигнати пръста. Друг емблематичен знак на СДС, който поддръжниците на партията започват да използват още през 90-те години на миналия век. Цветовете, с които си взаимодейства, също са сини, като на другата партия. 

СДС става на 31 години

Припомняме, че лъвчето с вдигнатите два пръста остава символ на СДС до 2011г. След нов конкурс партията избира ново лого със син лъв, който е в профил. През 2017г. след запор от адвоката Диньо Бозаджиев заради неплатени сметки от 4200 лв. от съюза бяха заплашени да изгубят символа си, но след връщане на дълговете, те си го запазиха.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама