Плъх миночистач се пенсионира след 5 години вярна служба

19:00, 06 юни 21 / Любопитно 25 2877 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Хомяковидния плъх Maгава, награден със златен медал за героизъм, завършва кариерата си като сапьор и се оттегля. За 5-годишна кариера гризачът откри 71 мини и десетки невзривени боеприпаси в Камбоджа, съобщи BBC.

Годините на гражданска война в Камбоджа оставиха няколко милиона невзривени мини и снаряди в земята. Те бяха широко използвани от противоположните страни, в резултат на което в страната все още има до шест милиона мини, които могат да експлодират, ако човек ги настъпи.

Учени ще правят хибридни ембриони плъх-човек

Maгава е завършил една година обучение в Танзания, където белгийската благотворителна организация „Apopo“ обучава животните да подушват мини и да откриват туберкулоза от 90-те години на миналия век. Организацията „Apopo“ нарича своите участници „Hero-RATs“ („плъхове-герои“). Те не са научени да издушват метал, а химически съединения във взривните вещества. Когато плъхът открие взривни вещества, той започва да драска земята с лапата си, за да предупреди хората, работещи с него в екип. Тъй като плъховете са много леки, те могат да стъпват на мини, без да задействат детонатора.

Миналия септември британската благотворителна организация PDSA награди Магава със златния медал, понякога наричан кръст „Свети Георги за животни“, за „спасителната му отдаденост на дълга“. От 1943 г. PDSA връчва награди на животни, отличили се за храброст във военно време, а от 2002 г. и на онези, които са показали специален героизъм в мирно време. Магава стана първият плъх, получил медал в 77-годишната история на наградата, преди това са я получавали само кучета.

Плъховете в Ню Йорк станаха канибали

Maгава е дълъг 70 см и тежи 1,2 кг. Това е много повече от много други видове плъхове, но все още не е достатъчно за задействане на мини. Той е в състояние да претърси поле с размерите на тенис корт само за 20 минути. Специалисти от „Apopo“ казват, че на човек с минен детектор ще са необходими един до четири дни, за да свърши същата работа. От организацията казаха миналата седмица, че нова група млади плъхове е преминала успешно тестовете на Камбоджанския център за противоминна дейност. Магава ще остане на поста си още няколко седмици, за да „наставничи“ новобранците и да им помогне да се установят. Сега той е на седем години и вече не му е лесно да работи непрекъснато. Средната продължителност на живота на представителите нар този вид е 6 до 8 години, пише БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама