Българите могат да влизат в Гърция и с цифров сертификат

18:10, 06 юни 21 25 2419 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Българските граждани при влизане в Гърция могат да представят и цифров сертификат на ЕС за COVID-19, съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

Отпада и задължението за шофьорите на тежкотоварни камиони да попълват регистрационен формуляр, генериращ QR код.

Как да планираме лятната си почивка в чужбина?

По информация на посолството ни в Атина в цифровият сертификат е необходимо да съдържа една от следните информации: резултат от последния направен бърз тест (до 48 часа), резултат от последния направен PCR тест (до 72 часа), завършен ваксинационен цикъл или информация за преболедуване от COVID-19. Резултатът от бърз тест ще бъде признаван само, ако е качен в цифровия сертификат, одобрен от ЕС, който в случая на България се издава на сайта his.bg.

Важно е да се знае, че на този етап са налични сертификатите за ваксинация и за преболедували COVID-19, а документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни.

Без музика на плажовете в Гърция това лято

Припомняме, че остава възможността българските граждани да влизат в Гърция и с негативен резултат от PCR тест, или със сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език. Той трябва да е издаден от публичен орган и в съответствие със законодателството. Необходимо е и да са изминали поне 14 дни от завършването на ваксинацията или с уверение за преболедуване или с уверение за положителна диагноза с валидност от два до девет месеца от посочената в документа дата на диагностициране на заболяването. Изискванията важат включително за деца над 6-годишна възраст. В допълнение на всички пристигащи в Гърция ще бъдат правени PCR или бърз тест на случаен принцип.

На море в Гърция: Кога и при какви условия?

За пътуващите до гръцките острови пълнолетни граждани остава задължителното условие да попълват формуляр за здравен статус 24 часа преди пътуването, като вписват в него и придружаващите ги непълнолетни. Формулярът на английски може да бъде попълнен от тук. За връщане към континенталната част на Гърция се попълва само здравна декларация, която може да бъде разпечатана от тук. Пътуващите от остров до остров нямат задължение да представят посочените декларация или формуляр.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама