Радев: Уж вървяхме към европейско развитие, а се наредихме до Уганда

15:02, 07 юни 21 / Политика 25 2652 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Това е прецедент за ЕС. През последните 10 години уж вървяхме към европейско развитие на България, а се оказваме в един момент редом до страни Уганда, Судан Саудитска Арабия. Така президентът Румен Радев коментира в Пловдив наложените от САЩ санкции спрямо шестима българи и 64 фирми. 

По думите му служебното правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции и българските граждани във финансово отношение. Държавният глава подкрепи идеята за въвеждането на „черен списък“ с лица и фирми, които биха могли да попаднат под ударите на закона „Магнитски“.

Янев: Държавните фирми спират да работят със санкционираните по „Магнитски“

Радев не се съгласи с коментарите, че могат да се нарушат конституционни права на засегнатите лица и фирми.

„Аз мисля, че ще бъде противоконституционно, ако държавата не може да защити своята финансова сигурност и финансовата сигурност на българските граждани. Защото помислете си, ако държавни бюджетни организации, държавни дружества, по някакъв начин на свързване при бъдещи необмислени действия, попаднат под тези санкции. Какво правим тогава?!“, посочи президентът.

Преди старта на предизборната кампания

Дни преди официалния старт на предизборната кампания президентът призова партиите да търсят обединение около ценности и приоритети и да не бързат с взаимните нападки. „Защото ще се срещнат в парламента и ще бъдат изправени пред най-трудната и важна задача за България – да съставят редовно правителство“.

Машинният вот пред провал: ЦИК и доставчикът не се разбраха

По думите му възвръщането на доверието в изборния процес е основна задача както на Централната избирателна комисия, така и на служебното правителство. Държавният глава изрази увереност, че въпреки тежкото наследство и заварените договорки, ЦИК и служебното правителство ще предприемат всички необходими стъпки за организацията на машинния вот и провеждането на честни, прозрачни и свободни избори.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама