ЦИК прекрати преговорите за 1500 нови машини

17:50, 07 юни 21 25 2762 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

ЦИК прекрати преговорите за доставка на нови 1500 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли. Поръчката включваше модификация на софтуера на устройства за частичните местни избори в края на този месец и на всички машини за предстоящия предсрочен парламентарен вот и логистиката на машините, но без тази в чужбина.

Машинният вот пред провал: ЦИК и доставчикът не се разбраха

От компанията „Сиела Норма“, с която се водеха преговорите, са заявили, че не биха могли да изпълнят поръчката на цена по-ниска от 14 млн. лева. От фирмата предупредиха в писмо до медиите, че всяко забавяне на договора води до риск за изпълнението на поръчката, на каквато и да е цена. 

Предстои ЦИК да вземе решение как ще осигури машинното гласуване на предстоящия вот.

По-рано от „Сиела Норма“ съобщиха, че прогнозните разчети на компанията за стойността на обществената поръчка за доставка на нови машини и всички услуги значително надвишават предложения бюджет от 6,5 милиона лева. Преди дни пък председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева определи отказа на компанията за доставка на машини като опит за извиване на ръце.

Експериментът на ЦИК: Жените гласуват по-бързо и ловко от мъжете

От „Сиела Норма“ твърдят, че изискването, освен доставката на машините, да се осигурят и дейности по обслужването, което многократно надвишава услугите, които са извършени на предходните парламентарни избори, а в същото време и забавянето на процедурата, с всеки изминал ден води до повишаване на себестойността на устройствата и услугите - съответно на крайната цена.

„Скоро ще стигнем до момент, в който на каквато и да е цена „Сиела Норма“ ще бъде в невъзможност да изпълни всички дейности по поръчката“, посочват от компанията, цитирани от БНР.

Много секции, малко гласуващи

Междувременно от МВнР съобщиха, че ще бъде поставен нов рекорд на тези избори с броя секции. С въведените промени в Изборния кодекс само автоматично отворените секции са вече 568. „Нашият анализ сочи, че ще достигнем до разкриването на около 800 секции зад граница“, заяви председателят на работната група „Избори“ Иван Кондов. По думите му това ще има положителен аспект за българите в чужбина, тъй като те ще могат да гласуват по-спокойно. „Предполагаме, че опашките, които се образуваха на предишните избори, вече няма да бъдат проблем“, добави той.

Опитай да гласуваш машинно още сега

Към днешна дата подадените заявления за гласуване зад граница са 37 000, при 80 000 за последните избори. „ЦИК взе решение някои от големите секции, където са гласували над 700-800 човека, да бъдат разделени на две или на три. Така, че ние искрено вярваме, че ще бъдат облекчени условията, при които ще се гласува“, изтъкна Кондов. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама