Генетично определено ли е дълголетието

19:25, 08 юни 21 / Любопитно 25 2535 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Продължителността на живота варира драстично при хората. Каква е тайната на дългия живот? Кодирано ли е дълголетието ни вече в нашето ДНК или се определя от начина ни на живот? Какво казват учените за остаряването?

Средната продължителност на живота в много развити страни вече е около 80 години. Има и хора, които са живели много по-дълго. Най-възрастният човек, за когото се знае, е живял 122 години.

Единадесет учени, занимаващи се със стареене, са попитани от портала „Science Alert“ дали дълголетието се определя преди всичко от генетиката. Ето какво отговарят те.

Дълголетие - в сравнение с какво?

Различните животински видове имат много различна продължителност на живота. Гренландската акула може да живее до 400 години, докато някои видове насекоми живеят само пет минути. Тези разлики се определят от генетиката.

Професор Дейвид Джеймс, експерт по застаряване в Университетския колеж в Лондон, казва, че „Ако въпросът е: определят ли се горните граници на дълголетието при хората като вид, основно от генетиката? В този случай отговорът е „абсолютно да“.

Например, максималната продължителност на живота на хората е приблизително два пъти по-голяма от тази на най-близките ни роднини сред висшите примати, като шимпанзетата и горилите.

Ключови фактори за стареене

При хората начинът на живот е по-важен от генетиката. Д-р Джеймс добави: „Ако въпросът е: Разликите в продължителността на живота между индивидите ли се определят предимно от генетиката, тогава отговорът е„ много малко вероятно“. Повечето експерти се съгласяват с д-р Джеймс. Въпреки че генетиката играе роля в дълголетието, тя не е основният фактор, който го определя.

Професор Джанет Торнтън, експерт по стареене и клетъчна биология и бивш директор на Европейския институт по биоинформатика, казва, че „генетиката участва с по-малко от 30% в дълголетието, но е вярно, че дълголетието се среща в семейства - тоест в семействата на дълголетни хора има много предци, които са живели дълго". Трудно е да се определи точно дали в такива семейства с много дълголетни хора причината е генетика или начин на живот, тъй като те най-вероятно са имали подобна диета и условия на живот. Изучаването на ДНК на тези хора може да ни каже нещо повече.

Професор Кен Паркинсън, експерт по въпросите на стареенето и онкологията в Лондонския университет „Куин Мери“, казва, че „много изследователски екипи се опитват да разберат това чрез секвениране на ДНК на столетници и суперстолетници и извършване на анализ на ниво геном“.

Ефектът от начина на живот върху дълголетието е очевиден, когато се разгледа как средната продължителност на живота се е увеличила в продължение на стотици години поради увеличената наличност на чиста вода, храна и медицински грижи.

Младежкият дух бори стреса

От друга страна, противно на очакванията, е доказано, че ограничаването на поетите калории може да бъде свързано с дълголетието на хората. Друг решаващ фактор в начина на живот е физическата активност. Доказано е, че дори лекото упражнение от 15 минути на ден увеличава продължителността на живота с около три години, пише БГНЕС. 

Индивидуалното дълголетие се влияе от генетиката, но тя не е основен фактор. Професор Лорна Харис, експерт по генетика и клетъчна биология от Университета в Ексетър, заключава, че: „Генетиката може да ви подготви за дълъг живот, но трябва да правите правилните неща, за да го постигнете“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама