Военен самолет падна в морето край Шабла, издирват пилота

15:28, 09 юни 21 25 3796 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Изтребител на военновъздушните ни сили е претърпял инцидент по време на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“.

При изпълнение на тренировъчна задача самолет МиГ-29 е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч., съобщиха от Министерството на отбраната. 

Окончателно: Съдът оправда Николай Ненчев за ремонта на МиГ-29

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване на пилота, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили. По информация на БГНЕС към 10.00 ч. е намерена спасителната жилетка на пилота.

Падналият изтребител е бил пилотиран от майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево на длъжност началник на щаб на ескадрила. „Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист“, каза за него държавният глава Румен Радев.

„Надеждите за намирането на пилота не са големи“

Премиерът Стефан Янев, военният министър Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов веднага отпътуваха към мястото на инцидента. „Надеждите за намирането на пилота не са големи. Независимо от това операцията продължава“, съобщи на брифинг Янев.

До края на деня ще бъде взето решение как точно да продължи издирвателната операция. Към момента са намерили вещи и материали, които ще бъдат изследвани. Черната кутия обаче все още не е намерена. По този повод операцията ще продължи и през следващите дни с използването на специализирана техника и водолазни групи, уточни Янев.

Едно от местата, където се предполага, че могат да бъдат останките, е на голяма дълбочина от порядъка на 70 м. Възможно е да участват и съюзни сили. Две работни групи работят съвместно, така че да бъдат установени всички детайли по инцидента.

„По време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. Летящата цел се е отворила, нещо в самата мишена се е объркало и тя е тръгнала с по-висока скорост да пада. Това е наложило допълнителна маневра от страна на пилота. Той е поразил целта, което е заснето от другия самолет. След като е докладвал, че я е поразил, връзката е прекъснала“, обясни служебният премиер.

По думите му техническото състояние на изтребителя е било добро. „Майор Терзиев е отличен пилот, подготвен. Досега не е имал никакви забележки и неизпълнение на задачи“, каза още Янев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама