„Черният списък“ по закона „Магнитски“ расте

19:45, 09 юни 21 / Политика 25 3127 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Черният списък“ по закона „Магнитски“ расте. Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ наложи санкции на шестима българи заради „значителна роля в корупцията в България“, както и на техните мрежи, обхващащи 64 организации. Сред тях са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Това е най-широкообхватното действие по закона досега. 

Служебното правителство създаде работна група за предприемане на действия в отговор на наложените санкции. Беше обявено, че ще се изготви „черен списък“ с фирми и лица, с които държавата няма да прави бизнес заради връзката им със санкционираните.

Янев: Държавните фирми спират да работят със санкционираните по „Магнитски“

Делян Пеевски заяви, че този акт на САЩ е абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на закона. Според него разпространените мотиви не съдържат нито един верен факт. Пеевски обяви, че адвокатите му в САЩ ще предприемат законови действия.

Имам чувството, че всички български политици се навеждат на американците, за да им се харесат и да могат да продължат да крадат безнаказано, беше коментарът на Васил Божков. От името на партията си „Българско лято“ той изпрати писмо до американското правителство в качеството на единствената засегната политическа партия в света. 

Първо НАП публикува списък с 64 фирми и организации, свързани с Божков, Пеевски и Желязков. Този списък напълно съвпада с оповестеното от американските власти.

Сега Министерството на финансите публикува допълнение с 34 фирми, които попадат или могат да попаднат под удара на санкциите по закона „Магнитски“. Те са свързани със санкционираните за корупция бизнесмени Пеевски и Божков. Името на Желязков не присъства.

Преобладават фирми на Божков – 26 от присъстващите в списъка, повечето от които регистрирани в България. Има и такива в Люксембург, Албания, Британски Вирджински острови, Кипър, Франция, Гърция.

Останалите са свързани с Делян Пеевски. Регистрирани са както у нас, така и в Обединените арабски емирства и САЩ.

От финансовото ведомство уточняват, че списъкът е на база проверената до момента информация и може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама