Кьовеши: Не съм тук, за да оценявам работата на българската прокуратура

12:40, 11 юни 21 25 2820 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Не съм тук, за да оценявам работата на българската прокуратура. Това обяви на пресконференция европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на двудневно посещение в България.

„Няма да коментирам протестите. Не съм тук да оценявам качеството на работа на българската прокуратура. Моята работа е да видя, че всички национални органи ще сътрудничат и ще подпомагат дейността на европейските прокурори“, обяви Кьовеши.

Тя обясни още, че Европрокуратурата няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативните уредби.

Основната цел на визитата ѝ е страната ни да ускори процедурата по избиране на шестима нови делегирани прокурори, след като Европейската прокуратура одобри само четирима от десетте български номинации. Това бе акцент и в официалните разговори, които Лаура Кьовеши проведе с правосъдния министър Янаки Стоилов и главния прокурор Иван Гешев. 

Нова процедура за избор на български прокурори

От сряда започва новата процедура, по която в европейската прокуратура да бъдат назначени още шестима български прокурори. „Имаме нужда от опитни, дръзки и смели прокурори и не се съмнявам, че ще успеем да подберем подходящите кандидати“, обяви тя.

„Ако българите имат сигнали, които са важни за нас, могат да ги докладват направо на европейската прокуратура“, каза Кьовеши и допълни, че само една независима съдебна власт може да въздаде правосъдие.

Гешев не вижда проблем в забележките на Кьовеши

Визитата на европейският прокурор в България се провежда на фона на протестите пред Съдебната палата с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама