Получавал ли е президентски секретар подарък от бивш митничар?

16:28, 13 юни 21 25 3161 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бивш митничар дава плик лице, което прилича на секретаря по антикорупция в президентството Пламен Узунов – това се вижда на няколко клипа от охранителни камери на заведение, публикувани вчера в интернет от сайта „Афера”.

Единият от заснетите се оказа бившият шеф на митниците в София Петко Петков. Той потвърди пред bTV за срещата и обясни, че е дал подарък на стар приятел.

Какво виждаме на кадрите?

Няколкото публикувани клипа са от камери на заведение. Видимо приличат на записи от видеонаблюдението на обекта. Датата им е 19 май – денят, в който са назначени трима нови зам.-директори в митниците.

На клиповете се вижда как в заведението влиза Петко Петков, бивш шеф на Районната митническа дирекция – София от времето на правителството на Иван Костов. В медийни публикации от началото на новия век името му е свързано с различни разследвания по линия на контрабандата, приключили обаче без конкретни резултати.

По-късно в обсега на камерите на заведението идва човек, за когото се твърди в публикацията, че е секретарят на президента по антикорупция и правни въпроси Пламен Узунов – разследван от прокуратурата за търговия с влияние.

Вижда се как той взима от Петков двата му телефона и ги оставя заедно със своя върху шкаф встрани. Петков пише нещо на лист и го подава на събеседника си, а накрая на срещата бившият митничар подава на секретаря голям книжен плик. „Узунов“ излиза с плика, а бившият митнически шеф остава да плати сметката.

Каква е реакцията на заснетите?

Петков потвърди за срещата и обясни, че е дал подарък на свой стар приятел: „Вътре имаше една бутилка алкохол, ром, и една кутия пури. Този човек ми помогна с един контакт за операция, на мен ми правиха трансплантация на черен дроб. Това е от чисто морално от внимание към него, една бутилка и кутия пури“.

Телефоните пък били оставени в страни не от конспиративни подбуди, а… за да се зареждат (макар да не се виждат кабели – б.р.). „Мога да седна и с Бойко Борисов, ако искам. Аз си сядам, пия си кафе, говоря си, за мен приятелството е над всичко. И ако някой търси под вола теле, просто няма да намери това теле, което търси“, категоричен е бившият митничар.

Петков добави, че на листа в заведението е написал свой служебен номер към в частна фирма, където работел. Каза още, че отдавна няма общо с митниците, за да влияе и кадрува там.

Пламен Узунов не бе открит за коментар, а от президентството отговориха на въпросите на bTV дали това е секретарят по антикорупция и как определят поведението му с лаконичното: „Не коментираме манипулации“.

Борисов: Най-вероятно торбите отиват при Радев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира днес записа, като изрази предположение, че после този плик е предаден на президента Румен Радев. Той говори по темата по време на среща с млади активисти на ГЕРБ в централата на партията, която беше излъчена във Facebook.

Преди да коментира записа, той се обърна към Тома Биков с думите: „Ама това за Пламен Узунов добре го разви вчера“. Биков уточнява, че е чел някъде, че племенничката на Петко Петков е станала шеф на митницата в Пловдив. „Сега, това, ако е вярно, аз лично мога да си направя извода тази среща с ром и пури…“, коментира Биков.

Какъв ром, какви пури? Виж, че не дрънка шише вътре... Никой не отрича, че тази среща я има. Единият идва конспиративно, оглежда, маха телефоните, пак сяда, пишат на бележки, прибира у вътрешния джоб, вика къде са нещата, оня вади отзад, гледа ги, не дрънчи нищо, на другия ден торбите заминават, най-вероятно, при Радев, там са назначенията“, коментира Борисов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама