ЦИК очаква над 1 400 машини за гласуване от Тайван и Нидерландия

10:00, 14 юни 21 / Новият парламент 25 3113 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Централната избирателна комисия (ЦИК) очаква над 1 400 машини за гласуване от Тайван и Нидерландия да пристигнат в страната ни през тази или следващата седмица. Това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева в ефира на bTV.

Машинният вот пред провал: ЦИК и доставчикът не се разбраха

До това споразумение се е стигнало след като се провалиха преговорите между ЦИК и доставчика на машини за гласуване „Сиела Норма“. Преди дни от компанията заявиха, че не биха могли да изпълнят поръчката на цена по-ниска от 14 млн. лева. Според прогнозните разчети на „Сиела Норма“ за стойността на обществената поръчка за доставка на нови машини и всички услуги значително надвишават предложения бюджет от 6,5 милиона лева. 

Ако останем с 9 600 машини, ще организираме изборите с тях, но имаме обещанието и водим разговори със „Смартматик“, които са производители. В петък проведохме среща с финансовия министър и представителя на „Смартматик“ за Централна и Източна Европа. В Холандия има произведени 672 машини, обещали са, че до сряда могат да бъдат произведени в Тайван още 800 машини и могат да бъдат транспортирани до България“, каза още Росица Матева, като посочи, че в момента се водят разговори как да бъде извършен този транспорт и от кого. Обслужването и на новите машини ще бъде от „Сиела Норма“.

„В България трябва да има машини в 9 400 секции, зад граница трябва да има машини в 242 секции, ще направим възможното да се справим“, заяви Росица Матева. По думите ѝ ще е много по-добре, ако в повече секции има повече от една машина. Ако доставим тези машини, за които говорим, ще имам по две в повече от 700 секции, обясни говорителят на ЦИК.

ЦИК ще подготви екип програмисти, който да поддържа софтуера на машините

Тя посочи още, че са подадени над 55 хил. заявления за гласуване зад граница. До 18-19 юни е срокът за определяне броя на секциите в чужбина.

Продължават преговорите мужду ЦИК и „Сиела Норма“

Матева отбеляза, че продължават преговорите мужду ЦИК и „Сиела Норма“. По думите ѝ единственият възможен изпълнител за модифициране на софтуер и организиране на изборите е „Сила Норма“, поради сключен на 6 февруари договор. „Той все ще не е изпълнен, не е приет и не е платен, тъй като уговорката е да се плати изцяло цената, частично плащане не може да бъде направено“, обясни тя.

Нова фирма предлага на ЦИК да достави машини

„Има обявена обществена поръчка, преговорите със „Сиела Норма“ по технически въпроси ще продължат, по тяхно искане не приключи работата на комисията по тази поръчка в събота, ще се проведат праговори и днес, и утре вероятно ще се сключи договор за модифициране на софтуер за частичните местни избори, за изборите за народно събрание, и за логистиката на тези два вида избори“, каза говорителят на ЦИК.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама