От хаос към честни избори - отчетът на служебния кабинет

12:30, 15 юни 21 / Политика 25 3269 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Служебният кабинет начело с премиера Стефан Янев отчете един месец от встъпването си в длъжност.

Правителството започна ударно, като само за месец имаше редица рокади по върховете на държавните институции. Сред тях бяха както ресорните министерства, така и МВР, ДАНС, НАП и пътните агенции. Откриха се много нарушения в ББР и болниците „Александровска“ и „Лозенец“. Служебният кабинет преполови мандата си и направи разбор на свършеното до тук и приоритетите през следващия месец.

Заварихме хаос

Това, което заварих, беше хаос. Колкото повече работим и се заравяме в съответните проблеми и сектори, намираме нещо повече от хаос, по-скоро системен безпорядък и липса на правила“, обяви служебният премиер.

Според него служебният кабинет е демонстрирал кураж като е представил реалистичната картина на случващото се в България – „корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма“.

„Навсякъде е обрасло с негативи“, каза още премиерът и увери, че кабинетът ще продължи да следва принципите на прозрачност и отчетност пред обществото.

Янев бе категоричен, че една от целите на служебния кабинет е да покаже нов стил на управление, който да бъде продължен от партиите, които ще влязат в следващия парламент.

Задават се честни избори

Служебният премиер подчерта, че организирането на честни избори остава една от основните задачи на кабинета. Той прогнозира, че няма да има препятствия при провеждането на вота.

Стефан Янев призова всички българи да гласуват, за да участват в управлението на страната. „Искаме да вдъхнем увереност на българския избирател, че неговият вот има значение… за нашето собствено бъдеще, за бъдещето на нашите родители и на нашите деца“, допълни той.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков също увери, че се задават честни избори. Той съобщи, че е създаден специален щаб, който се ръководи от главния секретар на МВР. Участие в изборите ще вземе и жандармерията, като ще бъде осигурена охраната на машините и транспортирането им по места.

По думите му до момента са получени общо 9 сигнала за изборни престъпления, но няма образувани дела. Рашков обвини предишното ръководство на МВР изобщо не е разследвало сигнали за купуване на гласове от тогава управляващата партия и обяви, че са открити лозунги на ГЕРБ в една служба на МВР.

Чистка няма

Рашков за пореден път увери, че чистка в МВР не е извършвана. „Броят се на пръстите на едната ръка тези, които са освободени - единият от тях е главният секретар на МВР“, посочи той и мотивира решението си с насилието по време на миналогодишните протести. По думите му всички останали ръководни лица са запазени, освен онези, които сами са решили да напуснат. Други са преназначени на същата длъжност със същите заплати.

Бизнесът ще получи подкрепа

Служебният кабинет увери, че ще продължи с мерките в подкрепа на бизнеса. Социалният министър Гълъб Донев отчете, че пенсионерите ще продължат да получават добавката от 50 лв., а от следващия месец пенсиите на над 1 млн. души ще бъдат актуализирани с 5%.

Правителството отчете, че безработицата намалява, а бизнесът започва да се възстановява. Въпреки положителната тенденция обаче помощта за бизнеса и заетостта няма да спира.

Каним Google и Amazon в България

Работим с много сериозен екип, за да поканим големи компании като „Гугъл“ и „Амазон“ да дойдат в България. Отделно работим с българския бизнес – да поканят на предстоящата среща в София на инициативата „Три морета“ своите партньори от 12-те страни във формата, заяви министърът на икономиката.

Той отчете, че е стартирана пограма за възстановяване, чрез която над 2,5 млрд. нови средства ще бъдат достъпни за малките и средни предприятия.

Кирил Петков посочи също, че през изминалия месец е направена стъпка към осветляването на ББР и прозрачност в ДКК и Българската агенция за експортно застраховане. Той припомни, че разпоредените проверки са открили нарушения както по отношение на отпусканите от Банката за развитие кредити, така и по раздадените от Консолидационната компания пари за ремонт на язовири. 

Парите за България не са застрашени

Правителството увери, че няма да има проблеми и с парите по Плана за възстановяване. „Парите за България не са застрашени, те ще дойдат в рамките на тази година – 13% предфинансиране от момента, в който нашият план бъде одобрен“, обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Самият план все още не е предаден на ЕК заради забавянето на предишното правителство и отстранените от служебния кабинет „технически неизправности в него“.

По думите на Пеканов се работи усилено и по проект за въздушна медицинска помощ, по Програмата за енергийна ефективност на сградния фонд и др.

Промени в здравната система

Министър Стойчо Кацаров отчете, че първото с, което се е заел е създаване на общ план за диагностика и лечение на COVID-19 и единният протокол ще е готов следващата седмица. Променена е логистиката на доставка на ваксини и е даден приоритет за ваксиниране на възрастните хора, отбеляза той.

Кацаров посочи още, че започнал курс към промяна на здравната система на страната. В него се предвижда отпадане на лимитите за болниците, по-добро финансиране на медицинските дейности и обвързването му със тежестта на случаите, изнасяне на повече процедури в извънболничната помощ и замяната на 24-часовите дежурства на личните лекари с нова медицинска услуга са.

Кацаров обяви, че в здравното министерство се създава нова дирекция за правата на пациента.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама