Заев с конкретни предложения за решаване на спора с България

15:30, 17 юни 21 / Политика 25 4471 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Македонският премиер Зоран Заев е дошъл в София с конкретни предложения за решаване на спора с България, който възпрепятства началото на преговорите с Европейския съюз. Това стана ясно след срещата между Заев и българския му колега Стефан Янев. 

Какви са те не се разбра, но въпросните предложения ще бъдат „обсъждани интензивно“ в следващите дни. Именно европейската перспектива пред Скопие е основна тема на посещението на македонската делегация у нас. Мисията на Заев е да убеди българските власти да дадат „зелена светлина“ на Скопие за начало на преговорите за членство в ЕС преди Съвета по общи въпроси на ЕС на 22 юни. 

България не одобрява преговорната рамка на Северна Македония и отказва да я приеме, докато няма гаранции, че Скопие ще спре историческите спекулации и езика на омразата. Исканията ни включват още записване в преговорната рамка условие Северна Македония да реши двустранните си проблеми с България. 

Не трябва да пренасяме нерешените си проблеми в Европа

България твърдо поддържа европейската перспектива на Северна Македония, Албания и другите страни от Западните Балкани, но „най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство“, обяви служебният министър Стефан Янев след срещата си със Зоран Заев.

Според него в момента има „прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси“. Стремежът сега е да се създаде среда на доверие, приятелство и открит диалог, която да помогне за намиране на правилните решения. „Езикът на омразата не трябва да битува нито в България, нито в Северна Македония“, посочи той.

Стефан Янев подчерта, че отговорността за решаването на въпроса е повече в ръцете на политиците, отколкото на историците и прогнозира, че след срещата съвместната българо-македонска комисия ще заработи по-добре.

Очакваме конкретни резултати

Според държавния глава Румен Радев замразяването на диалога между София и Скопие се е отразило негативно на перспективите на Северна Македония в ЕС. „Договорът за сътрудничество от 2017 г. нямаше конкретни обвързващи условия и срокове, и това даде възможност за променливи решения и действия“, каза още той.

Президентът заяви, че се надява на прагматичен подход с конкретни, устойчиви резултати, които да доведат до започване на преговори за членство на РСМ в Европейския съюз.

Борисов пророкува: Нищо няма да излезе от срещите

Още преди да се срещне с официалните български власти македонският премиер разговаря с лидерите на две от най-големи партии у нас - ГЕРБ и БСП.

Заев бе посрещнат у нас първо от Бойко Борисов, като срещата помежду им се излъчваше в социалните мрежи.

„Ще имате много срещи. Аз съм убеден, особено за Радев, че ще ви кажат, че без парламент не може да се върши работа. Нищо няма да излезе от днешната ви среща. Знам какво ще ви кажат”, заяви Борисов. „Служебното правителство има всички права. Може да преговаря, ако иска може да направи нов договор. Каквото желае. Но те ще избягат от отговорност. В същото време лъжат евроатлантическите партньори, че са за Северна Македония да влезе в ЕС“, каза още лидерът на ГЕРБ. По думите му служебното правителство ще прехвърли цялата отговорност на следващия парламент.

Думите на Борисов прозвучаха странно, като се има предвид, че именно третият му кабинет втвърди тона към Скопие заради езика и общата ни история. 

От своя страна, Заев подари на Борисов кутия с пури, като уточни, че са от САЩ. „Тия пури само Радев ги прибира, както и неговите хора. Пури и коняк. Приемам ги като символика, братко мой“, каза Борисов, имайки предвид разпространения запис от среща между секретаря на президента Пламен Узунов и бившия шеф на столичната митница Петко Петков. 

Нинова: Не одобряваме езика на омразата към България

Според лидера на социалистите все още не са налице условия, заради които България да промени позицията си спрямо преговорите със Северна Македония.

„Приветстваме диалога на най-високо равнище, но не одобряваме езика на омразата, който съществува в С. Македония към България, дискриминацията спрямо хора, които там се определят с българско самосъзнание, както и изкривяването на историческите факти и истини“, каза Нинова, цитирана от БГНЕС.

Заев обяви, че е поискал да се срещне и с представители на „Има такъв народ“ и ДПС, които са сред четирите партии с най-добър резултат на парламентарните избори, но е получил отказ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама