Очаква ли ни ценови шок след пандемията?

11:21, 18 юни 21 25 2863 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Трилион и 800 милиарда евро от Европейската централна банка, няколко трилиона долара от Федералния резерв в САЩ - това са само част от умопомрачителните суми пари, които централните банки по света изливат в икономиките за справянето с финансовите последици от коронавируса.

Никога досега не са печатани толкова много пари и затова е интересно какви последици ще има върху инфлацията. В САЩ тя вече съществува. За миналия месец е била 5%, което е рекорд за последните години. Това няма как да не се отрази на икономиките в целия свят. В България тенденция е тя да се увеличава през последните месеци, но все още в нормални стойности.

Пандемията ускори проявата на дисбаланси, които и без нея съществуваха. В този смисъл общото усещане е за инфлация“, коментира пред bTV банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

По думите му финансовата история познава и много по-мащабно печатане на пари. Той даде пример с хиперинфлацията в Германия през 20-те години.

Това, което може да ни очаква, е период на относително висока инфлация – продължителна, но не хиперинфлация. Цените бавно вървят нагоре, но това не е непременно лошо. За България означава, че на тези хора, които сега влизат на работния пазар, заплатите им също ще тръгнат нагоре. Стойността на стоките и услугите ще тръгне нагоре, което означава, че компаниите ще имат по-високи доходи и ще плащат по-високи данъци на държавата. Въпросът е това да се държи в определени граници и да не излезе от контрол“, обясни Левон Хампарцумян.

Той прогнозира, че е възможно поскъпване на кредитите, но няма да бъде рязко и няма да се случи скоро. Това ще се случи през следващите няколко години. „Въпросът е дали ще си намерим точното място в постпандемичния свят, за да произвеждаме стоки и услуги, които някой да иска да купи на новите по-високи цени“, коментира банкерът.

Според Хампарцумян не ни очаква ценови шок, а ни очаква бум на потреблението и на инвестициите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама