Черешова задушница е

07:30, 11 юни 22 25 3880 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Черешова задушница е съботният ден пред Петдесетница - втората Задушница за годината. Нарича се още Спасовска задушница.

Това е денят, в който се почита паметта на всички починали православни християни. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

В памет на починалите, наред с молитвите, се изискват и дела на благотворителност. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Иссус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

Задушницата у нас се нарича „черешова“, защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

За една календарна година обикновено задушниците са четири - преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама