Вальо Топлото на културата: Сигнал до главния прокурор срещу Мирослав Боршош

10:05, 21 юни 21 / София 25 4072 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Общински съветници от „Демократична България“ в София сезираха четири институции, сред които и главния прокурор, за злоупотреби от столичния заместник-кмет Мирослав Боршош като изпълнителен директор на НДК. Яна Тодоранова, Михаил Паргов и Симеон Ставрев подадоха сигнал до главния прокурор, Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), ГД „Национална полиция“ и Министерството на културата за незаконосъобразни разходи от Боршош още с встъпването му в длъжност през 2014 г. 

Припомняме, че преди седмица тримата изнесоха информация за бизнес връзките на Боршош с Делян Пеевски, за злоупотреби и нецелесъобразно разходване на средства още от първата си година начело на НДК. Сега подават и официален сигнал по НПК. 

От „Демократична България“ искат оставката на Боршош

Съветниците апелират, че още с встъпването в длъжност като изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош наследява 9 млн. лв. резерв, който е изразходван за една година за ремонти, разширяване на щата и хонорари. Броят на служителите на НДК достига близо 400 души (3 пъти повече от цялото Министерство на културата по същото време). Фонд работна заплата се увеличава с около 100 000 лева при общ фонд от 500 000 лева. Новият директор стартира множество обществени поръчки, като за някои от тях дори няма осигурено финансиране. За година НДК е докаран до практически фалит. Сред разходите правят впечатление 23 000 лева за осигуряване на луксозен начин на живот на самия Боршош – сметки в заведения в страната и чужбина, куфар и телефон, за които разходи няма одобрение от Съвета на директорите. На следващо място,  при наличието на други служебни автомобили, лизинговият договор за Lexus за лично ползване на г-н Боршош се подновява.

Като доказателство те прилагат всички решения на Съвета на директорите на НДК за периода, през който Боршош е изпълнителен директор.

Всички помним, че при сходни обстоятелства Вальо Топлото излежа 3-годишна ефективна присъда. За сметка на това, Мирослав Боршош е назначен за зам.-кмет на Столична община – дали от Йорданка Фандъкова или от някой друг не е важно. Това беше и причината да поискаме оставката му", заяви общинският съветник Михаил Паргов. 

Ставрев: Обвинението срещу Боршош за НДК нарочно е написано неадекватно

„Средствата са разходвани без да е ясно дали същите са одобрени от Съвета на директорите, което по естеството си означава, че Боршош се е разпоредил с паричните средства незаконосъобразно“, се казва в сигнала на тримата съветници.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Калин 16:36, 21 юни 21

Колкото и да се напъват от Демократична България, хората няма да ги хареса повече, даже обратното.

2 Анонимен 18:14, 21 юни 21

Да го духате гадни крадливи гербаджий!!

3 Анонимен 14:07, 22 юни 21

Винаги има учудване с какъв произход е фамилното име на този изявен български администратор на държавна собственост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама