България най-сетне поръчва 6 медицински хеликоптера

13:22, 21 юни 21 25 4551 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Страната ни най-накрая се е задействала за закупуването на медицински хеликоптери. „Въпросът е решен - изготвени са проектните фишове и цялостната оценка, програмата е разработена и се внася за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост“, съобщи здравният миистър Стойчо Кацаров на пресконференция.

Той посочи, че е планирано закупуването на 6 хеликоптера, както и изграждането на площадки за кацане на хеликоптерите в 15-20 лечебни заведения. „Задвижена е цялата процедура, финансирането е осигурено, документацията е подготвена. Ако нещата не се забавят по някакви непредвидени причини, до края на 2024 г. би трябвало да имаме функционираща система за спешна въздушна помощ“, заяви той. По предварителни данни хеликоптерите ще струват около 50-60 млн. лв, пише „Сега“.

Купуваме медицински хеликоптер - ама това не го ли знаем?

Както е известно, България е единствената държава в ЕС, която няма медицински хеликоптери. За 12 години правителствата на Бойко Борисов така и не проявиха инициатива да разрешат този срамен проблем. При липса на такава спасителна техника, Борисов се вживява в ролята на спасител при всяка тежка ситуация у нас и лично се разпорежда за транспортирането на един или друг пострадал с машините, които ползва за командировки.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама