Лятото носи „букет” от вируси

18:35, 22 юни 21 25 3158 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Топлите летни дни освен добро настроение, предлагат и характерните за сезона вируси, а тяхната палитра е доста по-пъстра в сравнение със зимните инфекции. Последните също не „спят” и често страдаме от „летни” ангини, хреми, кашлици.

След тежката пандемична година, идвайки хубавото време – време за пътувания и почивки, идват и т.нар. летните вируси. През зимата преобладават респираторните инфекции, но лятото крие разнообразна инфекционна патология. През топлите месеци на всеки един от нас ни се е случвало да бъдем нападнати от вируси, бактерии и паразити. Това е съвсем нормално и характерно за този сезон, коментира д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА), цитирана от лечебното заведение.

Аргановото масло е новото „течно злато“

Има разнообразна клинична картина от абсолютно всички органи и системи. Топлото време привидно само ни успокоява, но реално не е така. Освен това, в повечето случаи летните вируси ни удрят неочаквано и може да провали плановете ни. Хубавото е, че по-голямата част от тези заболявания се овладяват бързо и не се наблюдава дълго боледуване.

Важно е да отбележим, че и през лятото респираторните заболявания, засягащи горните и долните дихателни пътища, продължават да циркулират. На всеки от нас му се е случвало да му поставят диагноза летен грип или сами да се определим като такива. Тук говорим за т.нар. ентеровирусни инфекции, където можем да имаме разнообразна симптоматика – започвайки от хрема, възпалено гърло, промяна на гласа, дори може да се стигне до бронхити и пневмонии. В повечето случаи отминават бързо, поясни специалистът.

По думите на д-р Баймакова децата са по-рисковите групи, при които може да има по-тежко протичане. Тези вируси идват бързо, но, образно казано, се провлачват по-дълго във времето. 

Живеейки в условията на COVID-19, всеки от нас се страхува, така че в един момент може да се наложи тестване и за SARS-CoV-2. Да не забравяме, че той все още е около нас, макар и с по-слаба честота на разпространеност на заболяемостта.

Колко слънце е полезно за нас?

Друг често срещан проблем през лятото са кожните инфекции и характерната болест „ръка, крак, уста”. Отново най-уязвими са децата и това заболяване буквално се явява като кошмар за родителите. Трябва да отбележим, че отново ентеровирусите са причина за появата му. Проблемът тук е, че имунитетът е типово-специфичен, което означава, че на следващата или по-следващата година отново можем да бъдем покосени от него, коментира д-р Магдалена Баймакова.

За щастие не протича тежко, а в последствие се появяват болезнени обриви по дланите и стъпалата. Преминават по-бавно. Проблем отново ще бъдат децата заради обезводняването и вторичните инфекции. Важно е да се знае, че това заболяване е изключително заразно – при един такъв случай в семейството трябва да се действа много бързо, децата да се изолират от детската градина, а родителите – от работното място, обясни тя.

Други подобни обривни единици могат да протекат с температура, конюнктивит. За съжаление миокардитите, засягането на сърцето и нервната система представляват по-драматична картина и се изисква болнично лечение.

Яжте повече череши

По отношение на ентеровирусите – само името им звучи като инфекция на гастроинтестиналния тракт – рядко правят такива заболявания или по-скоро са част от клиничната картина на другите заболявания, която описахме. Няма човек, на който през лятото да не му се е случвало да има симптоми от страна на гастроинтестиналния тракт – повръщане, диария, температура, коликообразни болки, поясни още специалистът.

По думите ѝ докато ротавирусите са характерни за зимния сезон, през лятото циркулират аденовируси, понякога и в комбинация с респираторни и пареховируси.

Изключително драматично е развитието на т.нар. токсикоинфекции, които се развиват след употребата на неправилно съхранявани хранителни продукти. Много бързо се развива дехидратацията, която може да ни повали на легло. Но важното е да не се позволява тежко обезводняване, което да ни вкара в болница. И отново децата са най-рискови, защото при тях дехидратацията се развива много бързо и се овладява трудно, казва специалистът.

Трябва да бъдем търпеливи. Летните вируси са много по-разнообразни от тези, които върлуват през другите сезони на година. В повечето случаи клиничната картина се развива много бързо, но е с кратък инкубационен период. За около седмица би трябвало да го преборим, категорична е д-р Баймакова.

А как да се предпазим от летните вируси – с добра лична хигиена и хидратация. В горещините трябва да се пият много течности – минимум 1,5 литра вода на ден. Хубаво е да се избягват газираните напитки и соковете с добавена захар, тъй като те извличат водата от организма.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама