Кафето се оказва с повече ползи, отколкото вреди

19:20, 22 юни 21 / Любопитно 25 3211 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Мит или реалност? Кафето полезно ли е за вас? Ако се ръководите от фактите, сте прави. Нови проучвания добавят към досегашните доклади здравословните ползи от кафето, включително защита срещу диабет тип 2, болест на Паркинсон, чернодробно заболяване, рак на простатата, болестта на Алцхаймер, болка от гърба на компютъра и др., съобщи CCN.

Но ако решите да повярвате на мита, също бихте били прави. Има моменти, когато кафето е вредно за вас и зависи от вашата генетика, възрастта ви и дори начина, по който го приготвяте.

Кога е най-подходящо да пием кафе

Ползите

Любители на кафето, радвайте се! Вече има достатъчно проучвания, които препоръчват да се пие кафе за добро здраве. Мащабно изследване на повече от 25 000 любители на кафе в Южна Корея показва, че умерената дневна консумация, т.е. три до пет чаши на ден, е свързана с по-нисък риск от калций в коронарните артерии. Този фактор е чудесен предиктор за бъдещи сърдечни заболявания и в миналото не е изучаван много. 

Наскоро е установено също, че четири чаши кафе на ден умерено намаляват риска от меланом, много опасен рак на кожата. В проучването обаче кафето без кофеин не осигурява никаква защита. Проучването подкрепя предишно откритие за връзка между кафето и намаления риск от базално-клетъчен карцином, най-често срещаният вид рак на кожата.

Друго скорошно проучване разглежда консумацията на кафе и множествената склероза. Установено е, че консумацията на много кафе, т.е. четири до шест чаши на ден, намалява риска от заболяване от множествена склероза. Сега изследователите искат да проучат въздействието на кафето върху рецидивите и дългосрочните увреждания при множествена склероза, пише БГНЕС.

Като добавим към това съществуващи изследвания за болестта на Паркинсон и Алцхаймер, сега изследователите вярват, че кафето може да е невропротектор, което означава, че напитката може да потиска производството на възпалителни маркери в мозъка. И за това може да не е виновен само кофеинът. Изследователите започват да търсят други съединения в кафето, които също могат да помогнат.

Преди да се втурнете към любимото си кафене за двойно мока лате, имайте едно наум за тези проучвания. Повечето изследвания определят „чаша“ кафе като 5 до 8 унции, около 100 mg кофеин и черно или може би с малко сметана или захар. Нито едно от онези чудовища от 24 унции, покрити с карамел и бита сметана.

Проучването за проследяване на здравните специалисти в Харвард, което започва през 1986 г., и проучването за здравето на медицинските сестри, което започва през 1976 г., от десетилетия проследяват навиците на пиене на кафе на здрави мъже и жени.

Не открихме връзка между консумацията на кафе и повишен риск от смърт по каквато и да е причина, смърт от рак или смърт от сърдечно-съдови заболявания. Дори хората, които пият до шест чаши кафе на ден, не са изложени на повишен риск от смърт”, пише д-р Роб ван Дам от Харвардското училище по здравеопазване.

Здравословни сутрешни навици веднага след събуждане

Вредите

Според други проучвания обаче много високата консумация на кафе (шест или повече чаши на ден) намалява ползите от него. Хората с проблеми със съня или неконтролиран диабет може да се наложи да се консултират с лекаря си преди да добавят кофеин към диетата си. Съществува и загриженост относно употребата на кофеин сред младите хора.

Жените трябва да обърнат специално внимание. Кафето може да увеличи горещите вълни в менопаузата. А бременните жени може да са по-склонни да абортират (това все още се обсъжда), но кофеинът достига до плода и може да ограничи растежа. Лекарите препоръчват само една чаша на ден по време на бременност.

И интересното е, че начинът, по който приготвяте кафето си, може да промени и вашето здраве - в мазната част на кафето има съединение, наречено кафестол, което може да увеличи лошия холестерол или LDL. Тази част остава в хартиените филтри, така че докато ги използвате за приготвяне на сутрешното си кафе, рискът намалява. Но ако сте любител на френската преса, турското кафе или вареното кафе, популярно в Скандинавия, може да изложите здравето си на риск.

За много от нас кафето е благословия. И докато избягвате проблемите му, съвременната наука изглежда казва, че можете да продължите да му се наслаждавате, без да чувствате вина.

Кафето е полезно за вас, но е добре да го пиете в точното количество.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама