МОН подготвя законова забрана за политиката в училище

12:47, 22 юни 21 25 3204 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Политическата дейност и партийната агитация в училище, както и разпространяването на идеологически и политически доктрини да бъдат забранени. Това ще предложи Министерството на образованието и науката в проектозакон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), който ще бъде публикуван за обществено обсъждане до края на тази седмица.

Служебният кабинет ще внесе промяната в новото Народно събрание. „Ще искаме пълна деполитизация и департизация на системата за средно образование“, подчерта министър Николай Денков пред журналисти днес. Той смята за пропуск факта, че в текстовете на ЗПУО никъде няма ясно регламентирано изискване училищната система да бъде освободена от партийна и политическа дейност.

Проф. Денков против партийната дейност в образованието

За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо кои са партиите. Всеки има право да бъде член на партия, но няма право да агитира и да провежда партийни мероприятия в училищната мрежа“, подчерта проф. Денков, съобщиха от МОН.

В Закона за висшето образование изрично е казано, че освен от идеологически и религиозни доктрини, висшето образование е освободено и от политически доктрини. Според министъра това трябва да се случи и в средното образование, „за да знаем, че нашите деца, учителите и ръководствата са фокусирани върху учебната дейност и съдържание, а не върху други дейности“.

Министър Денков предупреди ръководителите и учителите в образователната система да се въздържат от политическа дейност в училище още в първия ден на сегашната предизборна кампания. Към момента само един началник на Регионално управление на образованието (РУО) е кандидат за депутат и е излязъл в дългосрочен отпуск по болест. Преди изборите на 4 април 11 от 28 началници на РУО са били в отпуск поради партийни ангажименти. В МОН постъпиха сигнали, че в хода на предизборната кампания тогава върху директори и учители е оказван натиск, свързан с дейността на политически партии.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама