„Евростат“: Скъпа храна, но евтин алкохол в България

09:20, 23 юни 21 25 2757 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

България е втора в ЕС с най-ниски цени като цяло - 56% от средните стойности за съюза, но със сравнително скъпи храни - 81% от средното за Европа. Това става ясно от статистика на „Евростат“, която сравнява ценовото равнище в държавите от съюза през 2020 г.

„Евростат“: България отново е с най-мръсен въздух в ЕС

Румъния е държавата с най-евтини стоки и услуги, като държи 55% от средното ценово равнище, при това с чувствително по-високи доходи от българските. На втора позиция е България, а третата държава, където се живее сравнително евтино, е Полша – 58% от средноевропейските цени. В сравнение с Румъния и Полша обаче, където цените на храните са съответно 66% и 68%, в България те са сравнително скъпи – 81% от средноевропейското ниво, сочат данните на „Евростат“, цитирани от „Mediapool“.

Статистиката не дава обяснение за това разминаване. От една страна, то вероятно се обяснява с високата ставка на ДДС за храните у нас – 20%, при положение че много държави в съюза прилагат намалена до 5% или нулева ставка на данъка за основни храни. От друга страна, Румъния и Полша са големи пазари за производителите на храни, което вероятно оказва влияние върху цените.

В България доста скъпа в сравнителен план е също потребителската електроника – 93% от средноевропейското ниво, както и транспортните услуги – 87%. Облеклата у нас са сред най-евтините в ЕС - 78% от средноевропейските цени.

България предлага най-евтините хотели и ресторанти, като държи едва 46% от средноевропейските цени. У нас се продават също най-евтините алкохол и цигари (61%) - вероятно поради поддържането на минимални нива на акциза, който заедно с ДДС е половината от цената на тези продукти. В ЕС все още има големи различия в доходите и цените, което го прави доста нехомогенен по отношение на богатството, става ясно от данните.

Колко е поскъпнал животът в София за година?

Почти три пъти е разликата в ценовите равнища между държавите с най-евтин и най-скъп живот. Дания (141% от средното за ЕС) има най-високо равнище на цените, следвана от Ирландия и Люксембург (по 136%), Швеция (130%) и Финландия (126%). Най-ниско е равнището на цените в Румъния (55%), България (56%) и Полша (58%), съобщава „Евростат“.

През 2020 г. равнищата на цените в ресторантите и хотелите са три пъти по-високи в най-скъпата държава, отколкото в най-евтината. Равнищата на цените варират от 46% от средното за ЕС в България, следвана от Румъния (53%) и Унгария (56%) до 154% от средното за ЕС в Дания, следвана от Швеция (138%) и Финландия (131%).

На второ място по разлика в ценовите равнища са алкохолът и цигарите. Най-ниски нива на цените са регистрирани в България (61% от средното за ЕС), следвана от Унгария (69%) и Полша (70%). Най-високи нива са наблюдавани в Ирландия (187% от средното за ЕС), следвана от Финландия (158%), Швеция (136%) и Франция (133%). "Трябва да се отбележи, че големите ценови различия се дължат основно на различното данъчно третиране на тези продукти в държавите от ЕС", отбелязва Евростат.

Храните и безалкохолните напитки са най-евтини в Румъния (66% от средното за ЕС) и Полша (68%), а най-високи - в Дания (129% от средното за ЕС), Люксембург (126%) и Австрия (125%).

Облеклата са друга група от продукти, показваща по-малки различия в цените между държавите от ЕС, като варират от 73% от средното за ЕС в Унгария до 130% в Дания. При транспорта за лично ползване разликите между страните също са малки - от 80% в Полша до 137% в Дания от средното за ЕС ниво.

Потребителската електроника е групата от продукти, в която цените се различават най-малко между държавите в ЕС и варират от 87% от средното равнище за ЕС в Полша до 112% в Нидерландия и Малта, сочи още европейската статистика.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама