Сладоледът на бъдещето ще бъде от пластмасови отпадъци

18:35, 24 юни 21 / Любопитно 25 3073 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ванилинът, съединението, което дава по-голямата част от аромата и вкуса на ванилията, може да бъде извлечен естествено от ванилови зърна или направен синтетично. Понастоящем около 85% от ванилина се произвежда от химикали, получени от изкопаеми горива.

В бъдеще обаче вашият ванилов сладолед ще бъде направен от пластмасови бутилки.

Учените са намерили начин да превърнат пластмасовите отпадъци във вкус на ванилия с помощта на генетично модифицирани бактерии, според ново проучване. Загрява се съд с киселина и микроби, след което 79% от киселината ще се превърне във ванилин, пише БГНЕС.

Всички са луди по сладоледа на Ути

Използване на ванилин в хранителната промишленост

Ванилинът се намира в широк спектър от храни, козметика, фармацевтични продукти, почистващи продукти и хербициди, а търсенето „бързо нараства“, пишат авторите на изследването. През 2018 г. глобалното търсене на ванилин е около 40 800 тона, а се очаква да нарасне до 65 000 тона до 2025 г., според проучване, публикувано в списание „Green Chemistry“.

Търсене на ванилин

Търсенето на ванилин „далеч надхвърля“ предлагането на ванилови зърна, така че учените са прибегнали до производството на синтетичен ванилин. В новото проучване изследователите са използвали нов метод за превръщане на пластмасовите отпадъци във ванилин като начин за доставяне на ванилин и намаляване на замърсяването.

С кой десерт може да заменим сладоледа?

Решение на голям световен проблем

Проучванията показват, че пластмасовите бутилки, изработени от полиетилен терефталат (PET), могат да се разлагат, за да се получи терефталова киселина. В ново проучване двама изследователи от Университета в Единбург в Шотландия успяват генетично да преобразуват терафалтовата киселина във ванилин, използвайки генетично модифицирана бактерия, Escherichia coli. Използвайки бактерията Escherichia coli, учените са успели да превърнат около 79% от терафалтена във ванилин.

Екологична криза

Глобалната криза с пластмасовите отпадъци сега е призната за един от най-належащите екологични проблеми, пред които е изправена нашата планета“, пишат авторите на изследването. Около 1 милион пластмасови бутилки се продават всяка минута по света и само 14% се рециклират. Рециклируемата пластмаса може да се превърне във влакна само за дрехи или килими.

Нашата работа оспорва възприемането на пластмасата като проблемен отпадък и вместо това демонстрира използването ѝ като нов въглероден ресурс, от който могат да се произвеждат продукти с висока стойност“, каза съавторът Стефан Уолъс, старши преподавател по биотехнологии в Университета в Единбург.

Сега авторите на изследването се надяват допълнително да подобрят бактериите, за да могат да превърнат още повече терафалтова киселина във ванилин.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама