Туит на Заев замрази три гръцко-македонски споразумения

11:19, 24 юни 21 / Свят 25 3327 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Гърция замрази няколко меморандума със Северна Македония, след като видя нарушение на Преспанския договор в публикация в Twitter на македонския премиер Зоран Заев, пише „Катимерини“.

Според вестника Атина замразява ратификация на три меморандума, замислени за юли, и тя ще е през септември или дори по-късно.

Това решение и реакция следват думите на Заев в Twitter на 21 юни: „Днес от стадиона в Амстердам давам силна подкрепа на македонския футболен отбор“. Заев също така благодари на нидерландския си колега Марк Рюте и отбелязва селекцията на страната си с хаштаг #MKD, предаде „Дневник“.

Преспанският договор изключва използването на прилагателното „македонски“ от държавни институции и техни представители. Единствените правилни версии са „от Северна Македония“ или „на Северна Македония“.

Призоваваме за пълното прилагане на Преспанския договор и духа му и призоваваме г-н Заев да се въздържа от спорна реторика, особено по такива чувствителни теми като футбола“, цитира „Катимерини“ говорителя на правителството Аристотелия Пелони.

Последва извинение

Самият Заев впоследствие определи като „грешка" съобщението си в социалната мрежа. „Понякога е нормално да се правят грешки, точно по отношение на Преспанското споразумение. Вярвам в Преспанското споразумение ... Аз съм първият, който го следва“, заяви Заев, цититан от „Катимерини“ и „Фокус“.

Съгласно думите му, националният отбор включва „македонски играчи, албански играчи, бошняци и т.н. ... Те са македонци ... и представителство на Република Северна Македония“.

Припомняме, че Преспанският договор бе подписан преди три години след дълги усилия и натиск от ЕС и САЩ. В България той предизвика сравнения с Договора за добросъседство и се чуваха коментари, че много по-добре урежда двустранните въпроси и е много по-конкретен, а спазването му може да бъде измерено много по-лесно.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама