Откриха черната кутия на падналия МиГ-29

14:00, 24 юни 21 25 3306 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Открита е черната кутия на разбилия се в Черно море изтребител МиГ-29. Служебният военен министър Георги Панайотов обяви, че вътрешната обвивка на кутията, която съдържа информацията, вероятно не е повредена и това дава надежди, че данните от нея може да бъде снети още днес.

Изтребителят падна в морето при учение през нощта на 9 юни. На следващия ден майор Валентин Терзиев бе обявен за загинал, а издирването на черната кутия на машината продължи, но заради лоши условия бе прекратено. След анализ на събраните данни, голямото количество снимков и видео материал от морското дъно, както и профилактика и подготовка на подводното оборудване, тази сутрин Военноморските сили (ВМС) възобновиха издирването.

Началникът на отбраната: Не може да се говори за сваляне на МиГ-29

Ако вътрешната обвивка не е нарушена, „черната кутия“ ще ни даде информация за всички параметри на полета – скорост, режим на работа на двигателите, височината и траекторията на самолета, състоянието на средствата за управление, включително дали пилотът е предприел в някакъв момент нещо внезапно, за което не е успял да съобщи по радиостанцията“, разясни министърът, цитиран от пресслужбата на министерството. Данните ще послужат на разследващите органи и ще бъдат оповестени след приключване на разследването.

„Планът по намирането и изваждането на „черната кутия“ бе прецизно и перфектно изпълнен. ВМС буквално намериха игла в купа сено. „Хидроремонт“ предоставиха безплатно модифициран апарат, благодарение на който кутията бе извадена от 70 метра дълбочина“, разясни министърът на отбраната. 

В отговор на въпрос министърът на отбраната заяви, че се изискват спешни мерки за превъоръжаване. „Българската армия се нуждае от повече средства, по-фокусиран подход и по-добър мениджмънт. Това може да стане с визия от страна на политическия елит. Решенията трябва да бъдат взети от българските политици“, подчерта министър Панайотов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама