След близо 20 години българската армия окончателно се изтегли от Афганистан

13:41, 25 юни 21 25 3076 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Българската армия окончателно се изтегли от Афганистан, където изпълнява различни задачи близо 20 години. 42-ят контингент се завърна в България и нов няма да бъде изпращан. До последно около 120 български военни охраняваха вътрешния параметър на базата „Летище Баграм“ и бяха част от щаба на мисията в Кабул.

Изтеглянето на САЩ и НАТО от Афганистан трябва да приключи в рамките на годината. За 20 години САЩ са похарчили над 2 трилиона долара в Афганистан. След като администрацията на президента Джо Байдън взе решение да прекрати „най-дългата война“, НАТО също взе общо решение.

Краят на операцията идва точно 20 години след терористичните атаки на Ал Каида срещу САЩ, които предизвикаха началото на конфликта.

България изтегля контингента си от Афганистан

За 20 година около 11 000 български военнослужещи са преминали през мисиите в Афганистан, каза полк. Павлин Велков, старши национален офицер на 42-ия контингент в Афганистан пред bTV. „Родината не може да се замени по никакъв начин, разликата винаги се вижда особено когато се стъпи на родна земя от една конфликтна точка, където непрекъснато има опасности от най-различен характер“, каза той.

Първият български контингент замина за Афганистан 2002 година.

Решението за окончателното изтегляне бе взето на 15 април тази година на извънредно заседание на Министерския съвет в отговор на решението на съюзниците за постепенното изтегляне от 1 май 2021 г. на контингентите в мисията „Решителна подкрепа“.

Българската армия не дава жертви в Афганистан. В Ирак обаче загинаха 13 български военни.

Краят на мисията изправя Афганистан пред нови предизвикателства. САЩ смятат, че страната вече не би могла да бъде база за джихадисти срещу Запада, но международната общност има съмнения дали местното управление може да се справи въпреки историческата сделка между САЩ и талибаните, която проправи пътя към изтеглянето, пише „Медияпул“.

Талибаните се ангажираха да не допускат Ал Каида или каквато и да е друга екстремистка група да оперира на териториите, които те контролират.

По-рано тази седмица САЩ допуснаха, че могат да забавят изтеглянето си заради настъпленията на талибански бойци.

Над 2400 американски войници загинаха в Афганистан от 2001 година насам. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама