ТЕЦ „Марица изток 2“ ще работи с минимална мощност

21:10, 26 юни 21 / Политика 25 4270 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

ТЕЦ „Марица изток 2“ ще работи с минимална възможна мощност. Това заяви служебният премиер Стефан Янев. Той бе категоричен, че централата няма как да бъде спряна, защото представлява балансираща мощност и при евентуална авария в други мощности подсигурява енергийната система, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Хаос и дългове за милиарди в държавната енергетика

Министър-председателят напомни, че централата е проблем, който с годините е бил затлачван и не е възможно да бъде решен само за два месеца. Премиерът постави въпроса защо проблеми като тези за живота на ТЕЦ „Марица изток 2“ и за бъдещата заетост на работещите не са били решени досега, включително с разглеждане на различни възможности за преструктуриране. Янев отбеляза, че служебното правителство търси баланс, така че да бъдат отчетени интересите на всички заинтересовани страни и да има справедливо решение.

Отново в играта: ТЕЦ-овете на Доган и Ковачки пак получават пари от държавата за резерв

Според него е много важно ръководството на централата да бъде окуражено да търси пазарни решения, а не само да чака държавата, чийто ресурс е ограничен, да помага. Стефан Янев обяви, че предстои да бъде оповестена и конкретна заповед по темата за „Марица изток 2“.

Окончателно: "Студеният резерв" само от държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“

Припомняме, че още миналата седмица енергийният министър Андрей Живков каза, че ще бъде отпусната квота за ТЕЦ „Марица изток 2“. КЕВР обаче не е съгласна. Причината - произвежданата от нея електрическа еленергия е по-скъпа. Именно за това тя бе изключена от тези квоти. Живков обаче смята, че това няма да доведе до по-голям скок в цената на тока. Засега предвижданията на КЕВР са, че увеличението на цената ще е средно с 3.2% за страната. Очаква при ЧЕЗ то да е 4.17%. При потребителите на ЕВН в Югоизточна България прогнозният ръст е 2.38%, а за „Енерго-Про“ в Североизточна България – 2.13%.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама