Оставка в СЕМ заради конфликта „Минеков – Кошлуков“

17:10, 28 юни 21 25 3503 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ивелина Димитрова от Съвета за електронни медии (СЕМ), която е от квотата на президента, е подала оставка. Мотивите са, че в последните дни в съвета се е загубил добрият тон, както и конструктивният диалог. Според Димитрова СЕМ е пропуснал момента да влезе в ролята на медиатор в конфликта между министъра на културата Велислав Минеков и директора на Българската национална телевизия (БНТ), а вместо дебат по важните въпроси за медиите е имало лични нападки и упреци за политически пристрастия. Това се разбира от мотивите на Димитрова, изпратени до „Дневник“.

За оставката стана известно от президентството, които съобщиха, че ценят професионализма на Димитрова и уточняват, че „всеки опит за политизирането на дейността на Съвета за електронни медии е в ущърб на обществото“. Председателят на съвета Бетина Жотева коментира, че оставката е лично волеизявление и пожелава успех на Димитрова в нейните нови начинания. Тя отказа да коментира мотивите ѝ. Ивелина Димитрова беше назначена от президента Румен Радев през юни 2018 година.

Жотева обяви пред БНР, че СЕМ се събира утре, за да гласува оставката. Според нея не са разбираеми мотивите на Димитрова да напусне съвета сега. „В СЕМ винаги е имало спорове, винаги е имало различни мнения, винаги е имало дискусии, кога на по-висок тон, кога на по-нисък. Аз лично не разбирам нейните мотиви. Тя се е почувствала така и си тръгва, това е собствено желание. Процедурата е, че тя ще продължи да изпълнява задълженията към СЕМ до назначаването на следващия, когато президентът реши да назначи следващия“, коментира Бетина Жотева.

Минеков срещу Кошлуков - и за закона „Магнитски“

Припомняме, че с встъпването си в длъжност служебният министър на културата Минеков поиска оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков заради прекъсвания на програмата на националната телевизия за излъчване на брифинг на ГЕРБ. Минеков поиска от съвета да направи проверка, но от СЕМ тогава заявиха, че не могат да се месят в политиката на националната телевизия. Не е известно проблемът да е коментиран повече от регулатора. 

„Смятам, че само протоколните отговори и цитати от медийния закон във формални писма от регулатора не са достатъчни. Според мен СЕМ пропусна момента да влезе в ролята на медиатор, да проведе открит диалог, с един сериозен мониторингов анализ на фона на обществено недоволство срещу СЕМ и казусите, свързани с министъра на културата и генералния директор на БНТ. На фона на многото упреци към регулатора, които стоят в публичното пространство, изразих мнение, включително и на срещата ни с ОССЕ, че е добре да има един по-дълбок анализ чрез експертно наблюдение на различните явления и практики в медийната среда и цялостната картина, без да вземам конкретна страна по наболелия казус“, пише още Ивелина Димитрова в мотивите за оставката си.

Кошлуков: Дори министърът на културата няма право да се меси в БНТ

Според нея само в протоколите е останало желанието за по-професионален разговор по тревожните данни, отчетени от последната предизборна кампания. „Преди моята оставка предложението за такава дискусия бе подкрепено, както и това за фокусирано наблюдение, по повод внесена петиция в съвета с близо 3000 подписа на обществено изявени имена и професионалисти, но диалозите преди това ме накараха да разбера, че оставането ми в регулатора и моите мнения ще бъдат интерпретирани от колегите само и единствено през политическата призма. Внушенията за пристрастие, постановките и процедурните хватки - за едно да се бърза, а друго да се бави, ме увериха, че нормална работна атмосфера не може да има“, пише още Димитрова.

„Мога да нося отговорност само за моите позиции и решения като член на регулатора, в рамките на сега действащия Закон за радиото и телевизията и подаването ми на оставка е едно от тях. Всеки бъдещ регулаторен орган обаче би бил обречен, а обществените медии ще продуцират постоянни кризи, без един не само нов закон, а такъв, който ще гарантира подобряване на медийната среда и независими обществени медии“, завършва мотивите си Димитрова.

Петимата членове на Съвета за електронни медии се избират или назначават за срок шест години - трима се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента. Съставът се обновява през две години от квотата на Народното събрание и през три години от квотата на президента.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама