Пет любопитни факта за Словения - следващия председател на ЕС

20:00, 29 юни 21 / Свят 25 3798 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От 1 юли Словения поема председателството на Съвета на ЕС за втори път. Словения, заедно с Германия и Португалия, е част от триото председателство на Съвета на Европейския съюз през периода от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г. През 2007/2008 г. трите държави сформираха първото трио председателство в историята на ЕС.

Ето и пет неща, които трябва да се знаят за алпийската страна - от нейната любов към пчелите до нейната спортна сила:

Малка, но перфектно оформена

Словения, заедно със съседна Хърватия, обявиха независимост от Югославия през юни 1991 г. Малката нация от около два милиона, сгушена между Алпите и Адриатическо море, се спаси от най-тежките конфликти, които белязаха региона през 90-те години и отнеха около 130 000 живота.

Словения се присъедини към ЕС през 2004 г. и започна да използва единната валута само три години по-късно.

Словения често се бърка със своята почти съседка Словакия, като бившият президент на САЩ Джордж Буш е сред тези, които объркаха двете страни. Имало е момент, в който Словения дори обмисляла да промени флага си, за да го различи от модела с бяла, синя и червена ивица, който също споделя със Словакия, пише БГНЕС.

В Словения създадоха уникален начин за подпомагане на малкия бизнес

Рай за пчеларите

Пчеларството е ценна национална традиция в Словения – цветни кошери има по нивите, в горите и дори и на покривите на сградите. Около 10 000 души граждани притежават кошери - това е 10 пъти повече пчелари на глава, отколкото в Испания, която е най-големият производител на мед в Европа. Любопитно е, че именно словенецът Антон Янса е този, който е написал първото съвременно ръководство по пчеларство.

Словения съдейства за повишаването на осведомеността за тежкото състояние на пчелите, тъй като през последните години нарасна загрижеността за здравето на популацията на тези опрашващи насекоми по света.

Пчелата може да бъде забелязана като символ на трудолюбието над вратите на банките и музеите. Централната банка на страната дори издаде специална монета от две евро, за да отбележи първия Световен ден на пчелите - инициатива, стартирана от Словения и подкрепена от ООН.

Мечки и бебета дракони

Повече от 14 000 пещери в Словения са една от основните туристически атракции в страната и дават подслон на някои от най-известните представители на фауната ѝ. Обширната пещерна система „Постойна“ е дом на „бебета дракони“ - древни подводни хищници, които могат да живеят до 100 години и да се размножават само веднъж на десетилетие.

Надземната половина от територията на Словения е покрита с килим от гората, където през последния век се работи за спасяване на популацията на мечките. Понастоящем там се срещат хиляди мечки.

Кои са най-атрактивните градове в света за работа от разстояние?

Ковачница на спорта

Словения има впечатляваща спортна репутация, събрала 40 олимпийски медала. Освен шампионите по колоездене Примоз Роглич и Тадей Погачар, държавата може да се похвали с мъжки отбор по баскетбол, който спечели европейското първенство през 2017 г., и мъжки отбор по волейбол - европейски вицешампион през 2019 г.

Страната също се гордее със своите звезди от НБА Лука Дончич и Горан Драгич, вратарят на „Атлетико” Мадрид Ян Облак и скиорите като Петер Превч и Тина Мазе.

Мелания Тръмп

Бившата първа дама на САЩ е родена с името Мелания Кнавс в град Севница в източната част на страната. Пристигането ѝ в Белия дом, когато съпругът ѝ Доналд стана президент на САЩ, породи надежда, че може да посети родината си, но това така и не се случи.

Ексцентрична статуя, която я изобразява близо до родния ѝ град, бе кръстена „плашило“ от някои местни жители и беше изгорена през юли 2020 г. Бронзова реплика беше открита през септември, а американският концептуален художник зад творбата заяви, че е замислена като критика на антиимигрантската политика на Тръмп.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама