За Португалия македонският език е бил част от българския

11:40, 30 юни 21 / Свят 25 4842 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Държавният секретар на Португалия по европейските въпроси Ана Паула Закариаш изрази известно разбиране и поддръжка за българската позиция, блокираща преговорите на Северна Македония с Европейския съюз. Тя опита да обясни деликатността на темата, като припомни преговорите с Гърция и трудността на разговора с България. Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно, коментира Закариаш.

Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че това промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано със северномакедонския език, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни“, заяви Ана Паула Закариаш.

София губи приятели заради ветото върху Скопие

Македонският премиер Зоран Заев обяви, че институциите проверяват автентичността на коментарите на португалски представител. Посланикът на Лисабон опита да омекоти реакцията в страната, след думите, че македонският език е бил част от българския, пише „Дневник“. Португалският посланик в Северна Македония Мария Вирджиния Мендеш да Силва Пина обяви пред „Дойче веле“, че страната й „никога не би застрашила процеса на намиране на решение в спора между България и Северна Македония. Тя разтълкува думите на Закариаш като признание, че има чувствителни въпроси, свързани с идентичността, историята и българския и македонския език.

Едно от българските искания към Северна Македония за одобряване на преговорната рамка и свикване на Първа междуправителствена конференция е употребата на фразата официален език на Република Северна Македониявместо македонски език.

Радев за Северна Македония: Няма да позволим да ни извиват ръцете

Думите на Закариаш се превърнаха в изпитание за правителството на Заев, който се опитва да убеди обществеността - а и опозицията - че страната му има принципна поддръжка на останалите членки на ЕС в спора с България. От друга страна, Политико" цитира дипломати миналата седмица с коментара, че България действително е изолирана и никой не разбира позицията ѝ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:34, 30 юни 21

Една лястовичка пролет не прави. Затова е нужна всеобхватна българска дипломатическа кампания сред държавите от ЕС, а и извън Съюза. Външният ни министър Стоев, като кадрови дипломат с дългогодишен опит, би трябвало да сложи поне началото и!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама