Ден на траур в памет на майор Валентин Терзиев

12:34, 30 юни 21 25 4063 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Днес е обявен за ден на траур в памет на майор Валентин Терзиев, който загина при падането на военен изтребител МиГ-29 в района на Шабла на девети юни. Инцидентът стана при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България. Операцията по търсенето и спасяването на пилота завърши без успех. Две седмици след падането на изтребителия бе открита черната кутия на самолета, но информацията от нея все още не е разчетена, защото е пострадала при удара.

„Позволете ми още веднъж да изряза моите най-дълбоки съболезнования към близките на майор Терзиев. Той е съвременен български герой, чиято памет трябва да бъда почитана“, заяви служебният премиер Стефан Янев преди началото на днешното правителствено заседание.

Пилотът на падналия изтребител не е оцелял

С военен ритуал в авиобаза „Граф Игнатиево“ бе отдадена последна почит към майор Валентин Терзиев. Да се простят с един от най-добрите ни пилоти в авиобазата дойдоха президентът на Република България Румен Радев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, висши военни, колеги, близки на пилота. Те изразиха своята признателност към отговорната и професионална служба, към неговата всеотдайност и любов към Родината, към волята му да преодолява рисковете в професията на военния пилот, съобщиха от Министерство на отбраната.

Последна почит към своя колега отдадоха и военнослужещите и цивилните служители от всички авиобази в състава на Военновъздушните сили. Със заповед на министъра на отбраната майор Терзиев е повишен посмъртно в звание „подполковник“ и награден с орден „Свети Георги“ за офицери Първа степен.

По-късно днес в Асеновград ще се проведе възпоменателна церемония в памет на майора. Там той ще бъде погребан с военни почести.

Съпругата на загиналия пилот: Г-н президент, ще има ли честно разследване

Майор Валентин Терзиев е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама