Съдът пак спря промените в ББР

14:04, 30 юни 21 / Политика 25 4713 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Софийският градски съд е спрял вписването на промените в Надзорния и Управителния съвет на Българската банка за развитие, сочи справка в Търговския регистър. Междувременно министърът на икономиката Кирил Петков обяви, че ще съди за нанесени вреди на банката двамата досегашни членове на Надзорния съвет, които с жалбите си блокират назначаването на нов мениджмънт.

Определението е постановено от съдия Валерия Братоева. Тя се е произнесла по искане на Николай Димитров - един от старите членове на УС на банката, който настоява за спиране на вписването на промените. Димитров твърди, че решенията на министъра, както и на УС и на Надзорния съвет на банката са нищожни. Той ги е атакувал пред съда, като иска и спиране на вписването, докато магистратите не се произнесат по съществото на спора. 

Съдия Братоева обяснява, че за да бъде спряно едно вписване е достатъчно да има висящо регистърно производство и висящо дело, от изхода на което зависи вписването. Съдията смята, че като разглежда искането за спиране, тя не може да преценява дали делото по същество е допустимо. Със заявлението за вписване министърът е представил обяснителни бележки, че съдът няма как да спре вписвано, тъй като то се основава на акт на БНБ. Съдът обаче подчертава, че нито едно от обстоятелствата, които министърът иска да бъдат вписани, не се основава на акт на БНБ, тъй като кандидатите са избрани с решение на самото търговско дружество. Съдът, който гледа делото за спирането на вписването не може да обсъжда дали предяваването на исковете от Димитров е злоупотреба с права. Този въпрос е по съществото на делото, което ще се гледа от друг съдия. За това Димитров би могъл да понесе отговорност за причинени вреди, пише „Сега“.

Спряно е назначението на новото ръководство на ББР

Преди седмица Мария Вранеску от Софийския градски съд спря вписването на новото ръководство на ББР, което ядоса икономическия министър Кирил Петков.Решението на съдийката от СГС е в пълно несъответствие със закона", заяви тогава икономическият министър. 

Вместо да обжалва спирането, Петков внесе ново заявление за смяна на УС на ББР и за увеличаване на броя на членовете на Надзорния съвет. Пак се иска вписването на Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев като членове на УС, както и надзорниците от трима да станат петима, като новите са Валентин Михов и Васил Щонов. За изпълнителни директори на банката се предлагат Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев. Преди месец министър Петков отстрани двама от членовете - Митко Симеонов и Велина Бурска от стария надзорен съвет, но те обжалват. Междувременно Петков предприе друг ход, за да елиминира гласовете на бойкотиращите стари членове - разшири състава с още двама - Щонов и Михов.

Министърът на икономиката обяви, че още днес ще заведе дело в съда срещу двамата от надзорния съвет на банката, които блокират всички важни кадрови промени. Става дума за Велина Бурска и Николай Димитров, които Петков поиска да освободи, но те контраатакуват с жалби.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама