Големите кавички на седмицата (28 юни - 2 юли)

13:00, 03 юли 21 / Големите кавички 25 6114 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Подбрахме най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (20 - 26 юни)

София е научена да получава „безплатен обяд”. Това обяви вицепремиерът Атанас Пеканов. Той анонсира, че финансирането за столицата ще бъде намалено с около 200 млн.лв., без това да застрашава следващия етап на метрото.

Европари за метрото ще има

„Логиката на моята позиция по отношение на финансирането за столицата е чисто икономическа. Пет от шестте района на страната ни са сред най-бедните в цяла Европа. Районът на София не попада сред тях, а продължава да получава несъразмерно голяма част от средствата и парите ще бъдат намалени“, заяви Пеканов.

Европейските институции от години ни казват, че това трябва да спре и че парите, които ни дават, трябва да отиват за сближаване, а не приоритетно за единствения ни район, който се справя малко по-добре, добави той. 

В пътното строителство има т. нар. фирмено робство. Чрез in-house възлагане се сключват договори за милиони с дружество, което няма право на подизпълнители. Следователно подизпълнителите, които се наемат, са фирми-роби, които работят без договори, без документи“. Това обяви министърът на регионалното развитие Виолета Комитова във връзка с държавното дружество Автомагистрали“.

„Гербаджиите като имат пари, те са си спастрили достатъчно много от предишните си субсидии, биха могли да се охарчат да проверят дали новото ръководство на МВР ще бъде така находчиво да хване някой от тях…Нека да опитат пак да купуват, да продават (бел. ред. гласове) – само да не реват.

Тити Папазов изчезна от хоризонта от няколко месеца, направо ми липсва. И го замени Бойко Борисов. Казват хората тарикат мъж не писка. Не може тук бивш мнистър-председател да реве така. Той не спира да реве – малко по-така, малко по-мъжко поведение господин генерал! Къде остана офицерската и генералската чест? Жените не може да се доредим да се разревем!“. Това коментира Татяна Дончева от Изправи се!Мутри вън!“.

„Държавата отделя много пари за строителството на пътища. Фирмите, които изпълняват проектите, се оплакват от години, че парите са малко. Държавата е права, че се дават много пари, и фирмите са прави, че получават малко. Гражданите пък са недоволни от ниското качество. Защо се случва така?”, попита служебният регионален министър Виолета Комитова.

„Механизмът, по който се надписва сметката, е ясен. При т.нар. „инженеринг”, ако за един път трябват 100 кубика бетон за качествена работа, в сметката се записват 200. Цената остава пазарна, но количеството е завишено. Същата е схемата и със свлачищата. При всички тях няма обществени поръчки”, коментира Комитова в ефира на Нова телевизия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама