Бюджетът с излишък от 82 млн. лв. в края на юни

08:40, 01 юли 21 25 3323 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Държавният бюджет приключва юни с 82 млн. лв. излишък, съобщи привечер в сряда финансовото министерство. Оптимистичните данни идват след като преди месец финансовият план на страната бе на дефицит от 173 млн. лв.

Бюджетът към май вече е със сериозни проблеми

По-добрите резултати през юни се дължат основно на по-високи постъпления от данък печалба. Това е и очаквана тенденция, защото финалният срок за внасяне на споменатия корпоративен данък бе отсрочено от 31 март на 30 юни заради пандемията. По-добри са постъпленията и от ДДС, акцизи, данъка върху доходите на физическите лица, осигурителни вноски и други.

Приходите, помощите и даренията по Консолидираната фискална програма към юни 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 24 720 млн. лв. (51.9 % от годишния разчет), като спрямо първото полугодие на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 3.3 млрд. лева.

Данъчните и неданъчните приходи нарастват с 3.6 млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват с 0.3 млрд. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма заедно с вноската на България в бюджета на ЕС към юни 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 24 638 млн. лв., което е 46.9 % от годишния разчет. За сравнение, разходите по КФП за същия период на 2020 г. бяха в размер на 19 821,4 млн. лева.

Значителният ръст на разходите през първото полугодие на 2021 г. спрямо същия период на предходната година е свързан, от една страна, с по-ниската база през 2020 г., когато има отчетени значително по-малки по размер разходи за борба с пандемията от COVID-19, докато към юни 2021 г. тези разходи са съществени, пише Mediapool.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към юни 2021 г. от централния бюджет, възлиза на 796.9 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.
 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама