Предложение: Неваксинираните да си плащат лечението срещу Covid

09:45, 01 юли 21 25 4965 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Главният държавен инспектор Ангел Кунчев лансира идеята за въвеждане на платено лечение за неваксинираните срещу Covid-19. Той каза, че здравната система е направила всичко възможно, за да осигури безплатни ваксини за всички, но за да се ускори ваксинацията, са необходими допълнителни мерки.

С доброволната ваксинация явно не се получава

И в момента България продължава да е на последно място в Европа с 11% напълно имунизирани. Според него обаче не трябва обаче за това да се обвинява само здравната система, защото вина имат и скетпичните нагласите на обществото. Кунчев предупреди, че „ако продължаваме така, ще платим висока цена“. 

„Аз съм привърженик на американския модел - хората, които са отказали да се ваксинират, да заплатят за лечението си...Обществото не е и длъжно да ти плаща лечението заради собствения ти инат и неверието в науката“, каза Кунчев пред Нова телевизия. 

Главният държавен инспектор посочи още, че има различни варианти за стимулиране на ваксинацията - от раздаване на бира и пица в САЩ, през неплатен отпуск вместо болничен в Москва, до бонуси като в курорта „Албена“.

Задължителна ваксинация на определени професии

Според него трябва да има задължение за ваксинация хората, практикуващи социално значими професии - лекари, учители, социални работници. „Когато професията ти е такава, че има риск за хората, с които общуваш, е недопустимо да отказваш ваксина“, заяви Кунчев. По думите му е абсурдно в социалните домове само 20% от персонала да е имунизиран, при положение че се полагат грижи за 90-годишни хора.

Прогнозата за нова вълна не е преувеличена

Прогнозата за нова вълна на коронавирусната пандемия не е преувеличена, коментира още главният държавен здравен инспектор. Той свърза рисковете с четвърти пик на пандемията с индийския вариант на вируса – Делта.

Всичко зависи от това, как се развиват нещата около нас и как се държим ние. Определено има факти, които ни притесняват като продължаващото разпространение на Делта варианта на коронавируса. Внимателно следим ситуацията и, ако се налага, ще наложим мерки”, обясни Кунчев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Ангелов 21:09, 02 юли 21

... Не заслужаваш фамилното си име, продажен тъпако !!!!

2 Jane 06:46, 03 юли 21

Vseki ima pravo na lichen izbor. Kunchev, ne podzenqvai fakta, che dori i s plateni zdravni osigurovki, lize v bolniza si kupuva predpisanite lekarstva, zasthoto v bolnichnoto zavedenie nqmali. Taka, che misli predi da pravish takiva izkazvaniq. A, veche si i pensioner. Zastho ne se grijish za starinite si. Po- polen sthe badesh lichno za sebe si, a ne xa drugite.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама