Няколко трика за подобряване на паметта

19:15, 01 юли 21 / Любопитно 25 3696 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Когато умът е претоварен, мислите се губят и става трудно да си спомните дори някои прости неща като например къде сте оставили ключовете, телефона или дали сте изключили ютията.

Причината, поради която не си спомняме, е, че съхраняваме много ненужна информация в мозъка и по този начин го натоварваме, така че паметта отслабва. Всичко това може да увеличи риска от болестта на Алцхаймер и да ускори влошаването на състоянието на паметта.

Медът – естествен лек за тялото и душата

Учените съветват следващия път, когато оставите обект някъде, да създадете ясна карта на това място в главата си. Обърнете внимание на околната среда - дали повърхността, на която сте оставили дадената вещ, е направена от стъкло или дърво, както и какъв цвят е, има ли друг обект наблизо и т.н. Колкото повече подробности запомните, толкова по-лесно ще намерите обекта по-късно, като по този начин тренирате мозъка си и подобрявате паметта си.

Още един интересен трик - Рут Пропър от Американския университет в Монтклер, казва, че силното стискане на дясната ръка в момента на запаметяване на информация помага тя да се запомни по-добре. Учените отдават това на факта, че в момента на стискане на ръката се активират областите на мозъка, свързани с паметта. Те обясняват, че стискането на дясната ръка активира лявото полукълбо на мозъка, което отговаря за кодирането на паметта, пише БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама