Бивш министър иска да привлече 15 хил. македонци да гласуват в Кюстендил

16:55, 01 юли 21 / Новият парламент 25 3965 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В Кюстендил имаме много интересен случай за купуване на гласове. Там един бивш вътрешен министър е правил тези дни едно събиране с бивш областен управител и един друг, излязъл в болничен. Обсъждали са въпроса как да привлекат 15 хиляди македонци с българско гражданство, които да гласуват тук в нашата страна. Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков на брифинг пред медиите.

Такава форма на изборен туризъм имаме данни, че се подготвя в доста населени места. Там се планира в дните преди изборите да се концентрират голям брой български граждани на един адрес“, коментира още Рашков. По думите му има такива данни и за Благоевград, но не само.

Все по-малко бивши агенти на ДС искат да бъдат депутати

По-късно бившият вътрешен министър в кабинета „Борисов 3“ и водач на листата на ГЕРБ в Кюстендил Христо Терзийски се припозна в думите на Бойко Рашков. „Разбирам, че служебният министър на вътрешните работи продължава да се старае да влияе на предизборната кампания - от днес и с клеветнически намеци, които, макар и недоизказани, лесно могат да бъдат асоциирани с мен“, заяви той.

Няма да казвам, че с това се опитва да замаже тоталния хаос, който създаде в МВР. Вероятно има и някаква лична неприязън към мен, което си е негов проблем. Знаем и че наши симпатизанти са привиквани и респектирани в полицейските управления през последните седмици. Само че няма да допуснем изборите да се спечелят „служебно“ - чрез служебното правителство“, посочи Терзийски.

След това от прокуратурата в Кюстендил обявиха, че разследват твърденията за купуване на гласове. Преписката е образувана по докладна на полицейски служител „относно получена информация за подготовка за евентуално купуване гласове“. В нея се посочва, че на 29 юни в хотелски комплекс в града „две лица с двойно гражданство – на Р. Северна Македония и България, неустановени към момента, са провели среща с трето лице, жител на град Кюстендил, също неустановено към момента. Предметът на разговорите е са били предстоящите парламентарни избори“. От прокуратурата посочват, че поради липса на достатъчно данни е възложена проверка от органите на МВР. Тази проверка трябва да се извърши в срок до 48 часа.

100 сигнала за купен вот

До момента към МВР са подадени около 100 сигнала за организацията на купен вот. „От днес стартира полицейска акция срещу купуването на гласове на територията на цялата страна, която ще продължи до деня на вота“, каза още Рашков.

Той спомена и още един интересен сигнал – има данни за Германия, че там се организира отварянето на фиктивна секция за гласуване с фалшиви заявления на български граждани, които дори не живеят на територията на Германия. „В контакт сме със съответните служби и ще предотвратим тези опити за опорочаване на вота“, каза още Рашков, цитиран от bTV.

От акцията до момента

От МВР дадоха допълнителна информация за два случая от Бургас.

Единият е от с. Екзарх Антимово, където при претърсване на жилище е открит мобилен телефон със снимки на лични карти на 31 лица. На тях им било обещано да получат по 80 лв. на глас, ако гласуват за точно определена партия на вота на 11 юли. Ако пък се организира цяло семейство, тогава получават бонус 20 лв.

Вторият случай отново е от Бургаско. На два адреса при претърсвания са установени списъци с лица, които били длъжници на определен лихвар. На тях им било обещано да се опрости част или в цялост дълга им, ако гласуват за една определена партия. По случая има двама задържани.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама