Ваня Григорова: Зимата е възможен още по-стръмен ръст на цените на тока и парното

10:36, 02 юли 21 25 4221 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Новите, по-високи цени на тока, парното и топлата вода не са съвсем реални, ако се зачетем в решението не КЕВР. В момента цените се задържат, но през зимата техният ход може да стане още по-стръмен. За това предупреди пред БНР Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“.

„Това съвсем не са реални цени – такива, каквито би трябвало да бъдат, ако отразим всички разходи. Това само може да ни каже, че ни чакат още по-тежки времена“, посочи тя.

Токът, парното и топлата вода поскъпват

30% от българските домакинства не могат да си позволят адекватно отопление, което е четири пъти повече от средното в Европейския съюз, където едва 7 на сто от домакинствата изпитват подобни затруднения“, посочи Григорова. „Ако се обърнем към предходните 10 години и погледнем цените - по данни на НСИ средно с около 42% се увеличават разходите на едно домакинство за осветление, отопление и енергия“, коментира тя.

Бедните домакинства не могат да си позволят капиталови разходи, а след като не могат, плащат повече, изтъкна Ваня Григорова. По думите ѝ те живеят в неизолирани жилища и не могат да ползват уреди с висока енергийна ефективност. „Ако ние ползваме един актив – дали автомобил или апартамент, без да го обновяваме, е ясно, че след 10-20 години ще имаме руина, която ще харчи повече. Това се случва дълги години в българското общество - ние не правим капиталови разходи, поради което ставаме още по-бедни“.

При ТЕЦ-овете, които работят на газ, ръстът на цените е значително по-висок от тези на въглища, а това е изключително важно, отбеляза експертът. „Тъй като показва, че дори при този пик на цената на емисиите отново цената се увеличава повече при тях“.

Скок и на цените на храните

В момента се задържат цените както на електрическата енергия, така и на отоплението, с включването само на малка част от основните ТЕЦ-ове на регулирания пазар, подчерта Ваня Григорова.

Ако се наложи през зимата да се включи по-голяма квота, то тогава ще се увеличи още повече както цената на тока, така и на отоплението. В момента виждаме много сериозен ръст на цените, но той може и е твърде вероятно да бъде още по-стръмен през зимата, когато социалното напрежение ще бъде още по-високо“, смята тя.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама