Висока активност на контрареферендума в Несебърско

20:22, 04 юли 21 25 5120 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Отново референдум край морето – второ обществено допитване ще решава дали жителите на 4 села да останат в община Несебър или да преминат към Обзор.

226 жители на населените места Баня, Емона, Паницово и Козница имат право да гласуват.

Допитването се провежда въпреки че вчера ЦИК препоръча на ОИК-Несебър да спре провеждането на референдума до окончателното решение на съдебния спор. Така след няколко месеца протести, жалби и дела, все пак вторият референдум е факт.

Избирателната активност към 17 ч. в Несебърско е 63%. В най-голямото село Баня е 70%, предаде bTV.

След референдума: Обзор обяви независимост от Несебър

"В късните часове ОИК подложи на гласуване последващите си действия - дали да има, или да няма референдум. Нямаше мнозинство за спиране на референдума. Съобщението на ЦИК нямаше разпоредителен характер", каза пред bTV Силвия Димитрова, председател на ОИК-Несебър.

Административен съд – Бургас е издал определение за отмяна на контрареферендума срещу отделянето на селата край Обзор от община Несебър, който общината беше насрочен за тази неделя. Това стана след като ВАС върна делото за повторно разглеждане на магистратите в Бургас в петък следобед.

Съдът е отменил решението за този втори референдум като незаконосъобразно. Делото е по жалба на областния управител на Бургас Мария Нейкова, според която не може да се проведе референдум, тъй като тези четири села още не са се отделили от Община Несебър.

Обзор решава на референдум дали да се отдели от община Несебър

До тази ситуация се стигна след провеждането на референдум за отделянето на Обзор и околните села от Община Несебър. Близо две трети от гласувалите в допитването подкрепиха искането да се отделят от община Несебър. В четири от селата – Баня, Емона, Паницово и Козница, жителите обаче гласуваха против отделянето, а Община Несебър насрочи "контрареферендум" за тяхното връщане в нейните предели.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама