Жанрът „селфи с Бойко“ символизира цялата кампания на ГЕРБ

11:04, 06 юли 21 / Новият парламент 25 3998 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Да се говори за промяна в контекста на избори при представителна демокрация е пресилено. Функцията на изборите не е да носят дълбока социална промяна, а да сменят политическия елит. За това са измислени. В този смисъл промяната, която можем да очакваме, е свързана най-вече със смяна на политическия елит, на онези, от които зависи процесът на вземане на решения. Единствената промяна, за която мога да се съглася, че ще има след тези избори, е най-вече по отношение на тези, които ще ни управляват. Това е почти сигурно, заяви пред БГНЕС политологът Страхил Делийски.

Отлив при ГЕРБ има, той е траен. Тенденцията за него е видима, тя не е от месец-два, но струва ми се позицията на ГЕРБ е такава, че трудно можем да говорим за срив. ГЕРБ се затварят в ядрото си. Кампанията им е насочена навътре, залогът е да се спре ерозията до границите на това електорално ядро. Каквото и да се случи на тези избори, ГЕРБ няма да управлява. Стратегическият поглед е отвъд тези избори. Да спрем ерозията до ядрото и да изчакаме по-добри времена, в които можем да се обърнем към други електорални ниши. Една подобна стратегия звучи логично, защото очевидно са в изолация. Ако преди изборите на 4 април не беше сигурно дали ГЕРБ все пак няма да успеят да създадат правителство, то сега това е абсолютно ясно. Сигурно е, че ГЕРБ няма да управляват поне в следващите няколко месеца“, смята политологът.

Политическите престрелки стигнаха и до църквата

Според Делийски ГЕРБ дават сигнали за трансформация в партията, което те самите наричат проветряване, но промяната няма да засегне лидера Бойко Борисов. „Сякаш бяхме на крачка да си помислим, че там текат някакви трансформационни процеси. После дойде горещата фаза на кампанията, в която виждаме, че Борисов е основното действащо лице. Този жанр „селфи с Бойко“, който за мен е проблематичен от различни перспективи, символизира цялата кампания. Имаме една звезда, която обикновените хора харесват и искат да се снимат. Това е Бойко Борисов. В този смисъл това непоследователно поведение – променяме се, но Борисов иззема инициативата – не знам докъде ще доведе. Вероятно има нагласа за промяна в ГЕРБ, защото там се изгради едно поколение, инвестирало време и ресурс в партията, нормално е да му дойде времето. От друга страна пък, кризисната ситуация, в която се намира ГЕРБ в момента, сякаш налага Борисов да вземе на ръчно управление кампанията за пореден път“, коментира още Страхил Делийски.

Политологът смята, че бъдещият баланс на силите в Народното събрание ще покаже дали „Има такъв народ“ и Слави Трифонов, към когото са отправени всички погледи сега, единствени държат ключа към следващото управление на страната.

Падишахът на среща с падишаха

Ще се очаква от партията на Трифонов, независимо дали са първи или втори, този път да инициират около себе си образуването на мнозинство, което да излъчи правителство. Там има прекалено много неясноти. Единственото ясно е, че има политическа сила, способна да победи ГЕРБ. Не е сигурно, но може да го направи. Нещо, което дълго време липсваше. Това е. Оттам нататък за идеята за развитието на България и изобщо представата им за политическия свят отвъд постоянните заявки, че влизат в парламента, за да се случи онова, което гражданите пожелаха на референдума, ние не знаем. При всички положения с промяна на начина на избиране на депутати и промяна в размера на партийната субсидия обществото няма да се подобри. Това е повече от сигурно. Отвъд тези технологични промени в рамките на политическата система от Трифонов и неговите хора нямаме нищо друго. Това е големият въпрос. В огромни кохорти от българското общество потребността от ясна промяна в равнището на социално-икономическия им живот е повече от очевидна“, категоричен е политологът.

Скандалите, разкритията за предишната власт и санкциите по закона „Магнитски“, засегнали големи бизнес играчи като Делян Пеевски и Васил Божков, анализаторът коментира така: „Различните групи от граждани ще реагират по различен начин, това е сигурно. Феновете на Борисов ще кажат: „Това е манипулация“, а противниците му: „Най-накрая някой каза истината“. Неутралните граждани ще попитат: „Какво от това“? В едно раздробено общество с различна структура на политическите нагласи и потребности всяко действие във видимата сфера на политиката се интерпретира по много различни начини“.

Накъде духа вятърът: последни сметки преди вота

Очаквах, че служебният кабинет ще фокусира поведението си на равнището на управлението на кризи и реинституционализацията, каквото беше заявката му. Случват се някакви неща в тази посока, но сякаш големият акцент беше върху изсветляването на скандални управленски практики. Това със сигурност е част от очакванията на определена група от хора, но не съм сигурен дали е в основата на дневния ред на мнозинството“, допълни още Делийски.

Според него и в тази предизборна кампания липсват големите политически идеи, въпреки че някои от партиите правят целенасочени опити за комуникация по определени теми със своите избиратели. „Голяма част от избирателите гласуват не по силата на своята убеденост, а по силата на някакви емоционални или стратегически причини“, посочи политологът. „Много малко политика има в тази кампания. Дори бившите управляващи нарекоха ситуацията хаос. Всички предпоставят, че не живеем добре и няма „оферти“, които да казват как ще заживеем по-добре“, каза още Страхил Делийски.

Той подчерта още, че не очаква изненади до края на кампанията, тъй като „българската публика е обръгнала на компромати“ и на други подобни комуникационни практики, които, според него, все по трудно работят у нас.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама