Хората с необратими заболявания ще получават пожизнен ТЕЛК

12:07, 06 юли 21 25 3356 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Разширява се кръгът на хората с трайни увреждания, които ще получават пожизнен ТЕЛК. Това се случва с промени в Наредбата за медицинската експертиза, които предлага здравното министерство.

Издаването на ТЕЛК решения става електронно, но само с е-подпис

Промените бяха представени от здравния министър д-р Стойчо Кацаров по време на извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Министърът изненада социалните партньори, които не бяха предварително запознати с новите текстове, които са се писали до тази сутрин в министерството, стана ясно от думите на Кацаров.

Според действащите правила хората с дефинитивни и необратими заболявания получават пожизнен ТЕЛК. Ако имат и други заболявания обаче, минават периодично на преосвидетелстване. С предложените промени се предлага разширяване на тази група, като се включват още заболявания.

Здравният министър даде пример с хората с онкологични заболявания, които след петата година от заболяването получават 50% ТЕЛК, но минават периодично на преосвидетелстване. Сега те ще получават пожизнен ТЕЛК. Така ще е и при хората с диабет, те също периодично минават през ТЕЛК, а сега ще го получават пожизнено, предаде bTV.

Ако обаче хората имат и други заболявания, освен дефинитивното, ще могат по тяхно желание да се преосвидетелстват когато пожелаят. Причината е, че останалите им заболявания могат да търпят промяна и съответно това да води до промяна в процента на вида и степента на увреждането или на трайно намалената работоспособност.

Удължават ТЕЛК-решенията до 31 октомври

По оценка на здравния министър с предложените промени за над 100 заболявания ще се дава пожизнено решение за инвалидна пенсия. Социалните партньори подкрепиха предложението на здравното министерство, с изключение на КНСБ, които се въздържаха, а КТ Подкрепа го отхвърлиха.

„Слагаме край на един брадясал проблем, който се обсъжда от поне 10-15 години. Няма нужда на всеки 3 години да доказваме нещо, което е до цял живот. Надявам се още утре ще мога да внеса проекта в Министерски съвет“, заяви д-р Стойчо Кацаров след заседанието, цитиран от БГНЕС.

Ще помогне да се облекчи работата на ТЕЛК комисиите и ще се спомогне за по-бързото освидетелстване на пациентите, каза  още служебният министър и добави, че това ще доведе и до икономии в държавния бюджет. Д-р Кацаров подчерта също, че лицата ще могат да се преосвидетелстват по всяко време, независимо че са с пожизнен ТЕЛК. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама